piše dražen katalinić

Trumpa mučeništvo vodi u Bijelu kuću

Ilustracija/Dražen Katalinić (Foto: Reuters/Snimio: Davor Kovačević)

Ilustracija/Dražen Katalinić (Foto: Reuters/Snimio: Davor Kovačević)


Poznati su rezultati predsjedničkih izbora koji se tek trebaju dogoditi 5. studenog ove godine, ali ne u zemlji s autoritarnim režimom gdje se pobjednik izbora zna unaprijed (Putin, Vučić, Lukašenko,…), nego u Sjedinjenim Državama, idealu demokracije! Takav zaključak nameće se nakon neuspjelog atentata na republikanskog kandidata koji se natječe za ponovni izbor, Donalda Trumpa, a i povijest je već pokazala da takvim kandidatima strelovito raste prednost pred oponentima, kao u slučaju Ronalda Regana kojemu je metak 1981. "donio" naklonost birača. Da će Donald Trump ponovo biti američki predsjednik uvjereni su politički, ali i financijski analitičari koji skreću pozonost na činjenicu da su tržišta kapitala reagirala na evenetualni Trumpov reizbor rastom vrijednosti dolara. Toga su itekako svjesni i u Bidenovom stožeru i trenutno mogu samo slijegati ramenima gledajući kako je Trumpovo "mučeništvo" zabija posljednji čavao u lijes Bidenovom ponovnom izboru za predsjednika. Trumpovo krvavo uho, podignuta stisnuta šaka i uzvik "borba" gotovo istoga dana kad je pokušan atentat postale su relikvije njegovim pristašama na kojima će se sve do izbora temeljiti Trumpova kampanja. Ovo je borac kakvog Amerika treba, odmah je na društvenim mrežama objavio Trumpov sin Eric. Mnogi također smatraju da se pucnjava odlično uklapa u Trumpov narativ da zemlja ide u pogrešnom smjeru, što će samo potvrditi njegovu ideju da je nešto temeljno pogrešno u njihovoj zemlji.

No, "Božja providnost" koja je po vlastitom uvjerenju spasila Trumpa (kao i Hitlera u eksploziji bombe postavljene ispod stola u Vučjem brlogu ili papu Ivana Pavla II. kad je na njega pucao Ali Agca) neće biti dovoljna da zaustavi klizanje Sjedinjenih Država u daljnje političko nasilje koje bi se moglo izroditi iz ovakvih događaja, nastave li političari u SAD-u (i drugdje u svijetu) s demoniziranjem i vrijeđanjem protivnika u javnom prostoru. Pristaše Donalda Trumpa ističu da je upravo demonizacija republikanskog predsjedničkog kandidata dovela do pokušaja atentata, a s time se teško ne složiti. Kažu da ga je Biden predstavljao kao autoritarnog fašista kojeg treba zaustaviti po svaku cijenu. Kada osoba s vrhovnim autoritetom, kao što je predsjednik, izjavi takvo nešto bez ikakve odgovornosti, mladi ljudi će to shvatiti kao uobičajen narativ u politici, a oni malo labilniji kao poziv na djelovanje. Iz Trupovog stožera već su poručili da Biden, "ljevičarski aktivisti i demokratski donori" moraju odgovarati na izborima u studenom za "odvratne komentare" koji su doveli do subotnjeg napada.

Poznavatelji prilika upozoravaju da je američko društvo već ionako duboko podijeljeno, dok ih ovakvi događaji podsjećaju na najmračnije doba u povijesti SAD-a kad su ubijena dvojica braće Kennedy, od kojih je jedan bio predsjednik, a drugi kandidat za predsjednika. Zaključuju da se Amerika suočava s s najvećim i najduljim porastom političkog nasilja od 1970-ih.

Iako iz republikanskog i demokratskog stožera stižu pozivi na hlađenje retorike - Biden je čak iz kampanje povukao reklame u kojima vrijeđa Trumpa, sa zebnjom se očekuje kako će ovaj događaj utjecati na američko društvo i njezinu politiku.

I mi se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno naslušamo međusobnog vrijeđanja političara, u čemu i kod nas prednjači osoba s najvišim autoritetom, koja se ne libi članove Ustavnog suda nazvati kriminalcima, bandom i spodobama. Na sreću, nije još počeo spominjati fašiste, ali i dosad izrečeno je dovoljno da mladi takvu komunkaciju smatraju pod normalnom. A neki od njih počnu i djelovati. Poput 22-godišnjeg Danijela Bezuka koji je u listopadu 2020. naoružan k'o Rambo strojnicom krenuo na Banske dvore, a samo nekoliko minuta prije sumanutog napada na Facebooku napisao: "Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti."

Stoga je ovaj nemili događaj u Pennsylvaniji opomena političarima da itekako pripaze na jezik i retoriku i da se suzdrže od demoniziranja političkih protivnika. A s druge strane, poruka mladima da se više opterećuju nogometom, a manje politikom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter