piše tihana tomičić

Fortenova i Podravka su win-win za Hrvatsku

| Autor: Tihana Tomičić
(Snimili Marko Jurinec / Pixsell, Petar Fabijan)

(Snimili Marko Jurinec / Pixsell, Petar Fabijan)


Jedno je bitno, a sve su ostalo nijanse: poljoprivredni dio poslovanja Fortenova grupe nije predan u ruke mađarskom kapitalu, nego ostaje u hrvatskim rukama, u Podravci. To je ukratko bit ove vijesti dana, koja kaže kako je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju o prodaji Belja, PIK-a Vinkovci, Vupika, Energije Gradec, Belja Agro-Vet i Felixa.

Poljoprivredni paket preuzima Podravka, koja time dobiva i sirovinsku bazu, dok se Fortenova ujedno time planira dočepati novca za saniranje svojih dugova iz prethodnog razdoblja. Premijeru Andreju Plenkoviću stalno je, praktički od prve minute preuzimanja vlade 2016. godine, nad glavom visio slučaj Agrokor. Vlada je državnom intervencijom rješavala prvu fazu, kad je iz tvrtke otišao Ivica Todorić koji se još uvijek sudi s državom, tvrdeći da je svjesno doveden u knockout. Onda je Agrokor postao Fortenova, uz financiranje ruskih banaka i kapitala, što nije bilo problem sve dok nije postalo problem, a to je bilo s izbijanjem rata u Ukrajini i nametanja sankcija ruskim igračima.

Pa se tražilo tko će pokušati potjerati ruski kapital - a tko drugi nego onaj koji kapitala ima više nego što mu je potrebno, a to je Pavo Vujnovac koji je na energetici zaradio toliko da »mora« vratiti dug državi u kojoj tako uspješno posluje. A onda je ovog tjedna objavljeno kako je Fortenova grupa objavila da je nizozemska kompanija, koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture.

Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., a koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo. U prijevodu, izbačeni su akteri koji su bili pod sankcijama. I evo samo dva-tri dana kasnije objavljena je ova akvizicija s Podravkom, koja je očito spremna čekala u ladici. A suština je da vrijedno hrvatsko poljoprivredno zemljište nije prepušteno mađarskim investitorima.

Radilo se o ekipi vrlo bliskoj mađarskoj vladi i premijeru Viktoru Orbanu. Glavni konkurent Podravke bila je mađarska Meszaros grupa, i spekuliralo se da su Mađari spremni za širenje u Hrvatsku ponuditi nedostižnih 500 milijuna eura, ali na kraju se ispostavilo da su išli sa znatno nižom ponudom ocjenjujući da nemaju podršku Vlade i hrvatske javnosti.

Tako je Podravka na kraju došla do tri tvrtke cijenom od, kako se spekulira, 330 milijuna eura, no još je jedan bitan detalj da realizacijom te transakcije Podravka preuzima i oko 360 milijuna eura financijskog duga poljoprivrednih kompanija. Očekuje se da će preuzimanjem Fortenovine poljoprivrede poslovni prihodi koprivničke grupacije premašiti milijardu eura, a broj zaposlenih dosegnuti 8.000 ljudi. S druge strane, novac od prodaje poljoprivrednog sektora Fortenova će prvenstveno iskoristiti za daljnje smanjivanje zaduženosti, a dijelom i za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane.

Većinski vlasnik Fortenove Pavao Vujnovac nedavno je u Dnevniku HTV-a naglasio da je cijeli proces prodaje pod nadzorom HPS-a kao najvećeg vjerovnika. To znači da će novac od prodaje primarno ići za isplatu duga od 1,2 milijarde eura koji dospijeva u studenom. S druge strane, dovršetak procesa prodaje će olakšati Vujnovcu pregovore s bankama i potencijalnim financijerima oko sklapanja povoljnijeg aranžmana za refinanciranje preostalog Fortenovina duga.

Tko god misli da u ovakvom raspletu nije bilo »nevidljive ruke«, ali ne u onom smislu u kojem je govorio Adam Smith sa svojom teorijom funkcioniranja tržišta, nego upravo suprotno - nevidljive ruke države, vara se. Ovo je razvoj događaja koji je kataliziran političkom voljom vladajuće koalicije, pri čemu su vodeći ljudi Podravke bliski HDZ-u, a Fortenove DP-u. Dok se u nekim ideološkim temama HDZ i DP baš i ne slažu (pogledati pod: rodni studiji), ovdje je postignut dobar deal za Hrvatsku.

Nikako se nije smjelo dogoditi da poljoprivredno zemljište i proizvodnja odu iz hrvatskih ruku, pa makar se sada taj novac prelijevao između ovih malobrojnih uspješnih hrvatskih tvrtki. Postignuta je win-win kombinacija - izbačeni su Rusi, a potom i Mađari, a resurs je ostao hrvatski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter