ROCK GALERIJA

Predstavljeno dopunjeno peto izdanje "Ex Yu rock enciklopedije". Petar Janjatović: "Svaki je izbor podložan kritici"

| Autor: Mladen Radić
(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)

(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)


U Pulu i to u Rock galeriju vratio se u subotu navečer Petar Janjatović, poznati beogradski rock novinar koji je došao predstaviti svoju »Ex Yu rock enciklopediju« i to već peto izdanje. Nenad Marjanović Dr. Fric predstavio je Janjatovića kao čovjeka kojeg se pita za sve, čak i za vremensku prognozu, pa ga je i Fric pitao što misli o ovim vrućinama.

Hrabrost izdavača

- To je jako dobro za proizvođače piva i osvježavajućih napitaka, komentirao je Janjatović, našalivši se. Zato nije šala da u prostoru nije bilo klime ili nekog jačeg ventilatora.

- Čisto sumnjam da zna godine izdavanja nekih albuma, ali većinu tih stvari o kojima je pisao gotovo sam siguran da poznaje, konstatirao je Fric, a puno je vode prošlo Dunavom otkada je Janjatović objavio prvo izdanje svoje enciklopedije 1998. godine.

(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)

- Jednostavno je izgledalo kao da je to knjiga koja jako mali broj ljudi može zanimati, zato što zbog turbo folka koji u Srbiji caruje, ali se malo proširilo i na vaše krajeve, izgledalo je kao da je još nas nekoliko ostalo koje bi mogao zanimati rock, kaže Janjatović. Hrabro se tadašnji izdavač Vladislav Bajac, odlučio za tisak 2000 primjeraka koji su rasprodani u nekoliko mjeseci. Onda je dodao još 2000 i to se relativno brzo prodalo, pa je počelo NATO-vo bombardiranje, no Janjatovića su nastavili potezati za rukav i tražiti knjigu što ga je potaknulo da poradi na dopunjenom izdanju.

Knjiga je postajala sve deblja i deblja jer se puno toga dešavalo, Janjatović je saznavao nove informacije o ljudima koji su u međuvremenu umrli, a pojavljivali su se novi bendovi. No teško je napraviti prave kriterije za nove bendove za koje se ne zna hoće li opstati, odnosno hoće li proći kao kometi ili ostaviti vidljiviji trag. Imao je sreću što je dobio i puno fotografija koje su snimili fotografi s kojima je kao specijalizirani muzički novinar surađivao od 1970-ih.

- Nedavno mi je gost bio Vinko Barić koji je radio i punk i rock enciklopediju. Kod njega su kriterij bili vrlo jednostavni - tkogod je imao jednu probu i to mu je javio, on je o tome pisao, prisjetio se Fric. Kod Janjatovića je ipak bilo drukčije i ovo je jedan vrlo sveobuhvatan posao, pa je on u međuvremenu dodao neke bendove iz sedamdesetih i osamdesetih koje prije nije imao u knjizi te je imao prijedloga i dobivao podatke o bendovima koje prije nije imao jer nije sve bilo pokriveno kroz glazbeni tisak onoliko dobro koliko bi mu odgovaralo za knjigu koju je počeo pisati prije pojave interneta.

- Izuzetno je teško postaviti kriterije i svaki je izbor podložan kritici, ističe on, no vrlo je lako bilo kada se radilo o bendovima koji su bili vrlo popularni i kvalitetni i za koje nitko ne može reći da nisu. Tu su bili i neki manje poznati bendovi za koje Janjatović smatra da su važni kako bi ih na neki način spasio od zaborava. To su pretežno underground bendovi koji su na ovaj ili onaj način utjecali na nove generacije. »Naravno, ima tu i bendova koji meni nisu nimalo bliski, ali zaslužuju prema svom tiražu da uđu u enciklopediju«, dodao je.

(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)

Fric je spomenuo manje poznatu grupu Avtomobili iz Nove Gorice, no jako je malo toga za što nije čuo, i to se pretežno odnosi na makedonske bendove. Od bivših republika ili pokrajina, danas samostalnih država, najveći misterij mu je Kosovo, odnosno bendovi iz ovog područja.

Hobi

- To mi je sad hobi, kaže Janjatović koji odmah zapisuje kada se pojavi nešto novo, poput nove ploče Teške industrije koja prema glazbenicima koji sviraju na njoj zapravo kombinacija Teške industrije grupe Time, »Teški Time«, kako ju je nazvao, a dodajmo da je u publici preksinoć i pjevač benda, legendarni Seid Memić Vajta.

- Govorim o tom nekom nervu koji imam da neprekidno dopisujem knjigu, kaže Janjatović koji ne bježi od toga da u ovoj njegovoj enciklopedijskoj kolekciji ima i dosta grešaka ili nejasnoća, poput one da se BG u životopisu jedne kantautorice nije odnosilo na Beograd nego na Bagdad. Na nekim albumima Teške industrije jedan glazbenik predstavljen je Hadžiavdić, ali on je Hadžiabdić.

(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)(Snimio: Sasa Miljevic/Pixsell)

Spomenuo je i Iva Zubana koji ga je snabdijevao svim mogućim informacijama o Franciju Blaškoviću, apsolutnom diskografskom rekorderu koji sada snima svoj 125. album. Janjatović se prisjetio i kako su ga Idijoti upoznali s Francijem i predložili da ga dovedu na omladinski festival u Subotici te je ispričao priču o taksistu u Kopenhagenu koji je obožavao Francija i kojem su ne skrivajući ponos mogli ispuniti muzičku želju kada se jednu večer javio na Radio Beograd.

- Nije taj rock ‘n’ roll toliko mrtav koliko smo se mi ufurali..., konstatirao je Fric referirajući se na prošlotjedne nastupe Cavalera Conspiracy, Exploiteda i drugih bendova prije toga. »Pa nije«, uzvratio je Janjatović, »ali medijski ga nema previše. I onda ti izgleda kao da se sve vratilo u garažu odakle je krenulo«, kaže. Janjatović je organizirao i povratnički koncert Parafa u Beogradu 2019. koji je uz minimalnu promociju rasprodan u tri dana.

Zanimljivo je ipak da nitko od bendova koje je spomenuo u enciklopediji nije se pobunio protiv toga da se nađe u knjizi o jugoslavenskom rocku tim više kada je dodao ovo »Ex Yu«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter