VRIJEDAN HOMMAGE

Versi na šterni - antologija najboljih pjesničkih radova s istoimene manifestacije

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Uz nezaobilaznu manifestaciju Verši na šterni, svake se godine tiska i prigodna zbirka najboljih radova s natječaja. Kako bi bila što veća objektivnost i kako bi što više autora dobilo priliku da se predstavi svojim radovima, svake je godine za kvalitetu natječaja zadužen drugi izbornik, koji među svim pristiglim radovima odabire one za tiskanje i predstavljanje na Battistellinoj šterni. Ovogodišnja izbornica, izv. prof. dr. sc. Vjekoslava Jurdana je između pristiglih 307 novih i neobjavljenih pjesama iz pera 126 autora, izabrala njih 50 za tiskanje u zbirci pjesama XXXI. Verši na šterni, čije grafičko oblikovanje potpisuje Studio za vizualne komunikacije Na broju 8. Idejno rješenje naslovnice rad je profesorice Marine Dželalije Jakominić, a grafički prijelom potpisuje David Ivić.

Naslovnica "Verši na šterni" (Foto: Promo)Naslovnica "Verši na šterni" (Foto: Promo)

Slične teme

Puno se govorilo kroz godine da dijalekt, eufemistički rečeno, što je istaknuo i jednom prilikom uvaženi kritičar Pino Bonanno, kao literarna kategorija šepa. No, situacija se donekle popravila jer je krenulo nekoliko natječaja za revalorizaciju i revitalizaciju dijalekta i cijelog spektra mjesnih govora, kako bi se sačuvale specifičnosti tih izražajnih sredstava. Svake godine ima tu vrlo kvalitetnih autora, s posebnim, prepoznatljivim izričajem, kao i onih koji iz godine u godinu prezentiraju manje/više slične teme, s tek minornim varijacijama.

- U ovoj 2024. godini zapala me čast i zadovoljstvo biti izbornicom. Toj sam se zadaći s radošću odazvala, a tomu su dva temeljna razloga. Prvi se odnosi na moje znanstveno i stručno bavljenje čakavskom poezijom. Doktorirala sam s tezom o stvaralaštvu antologijskog čakavskog pjesnika Drage Gervaisa, a u svojem književnoteorijskom, književnopovijesnom i književnokritičkom radu bavim se književnošću Istre i Hrvatskog primorja, kao i čakavskom književnošću općenito. U tom okviru, ističem da se ove 2024. godine obilježava 120. godišnjica rođenja našega Gervaisa, što je našlo odraza i u recentnom pjesništvu. O tome svjedoči pjesma »E, moj Drago« koja je pristigla i na ovaj natječaj te sam je odabrala za ovaj zbornik. Drugi je razlog moje radosti u ovom izborničkom angažmanu povezan s mojim književnoumjetničkim autorskim radom. Naime, kao čakavska pjesnikinja i sama sam sudjelovala kao autorica na ovom natječaju. Radovi su prispjeli iz različitih područja na kojima se prostire čakavsko narječje: od Istre do Visa. Prevladavaju autorice, a znatno je manji udio autora, veli Jurdana.

Zastupljeni autori

Odabrani autori su: Vjekoslav Alilović, Eđidija Baldini, Eda Budić, Gordana Burica, Anita Cervatin, Avelina Damijanjević Draguzet (posthumno), Loreta Dovolich, Drago Draguzet, Diana Erman, Nevenka Erman, Ana Galant, Nada Galant, Elis Gobo, Ivna Grgić, Marija Ivoš, Tomislav Jelenković, Alvijana Klarić, Denis Kontošić, Denis Kožljan, Nevia Kožljan, Margita Ladavac, Ida Marković, Filka Mateljan, Neda Milenkovski, Cvjetana Miletić, Tomislav Milohanić (Slavić), Silvana Milotić, Daniel Mohorović, Josip Pariž, Željko Pauletić, Tea Perinčić, Alida Perkov, Vesna Petrić Terzić, Goran Prodan, Snježana Radetić, Remiđo Sošić, Mauro Staraj, Eni Šebalj, Željko Škopac, Vanja Škrobica, Marino Turčić, Đermano Vitasović i Josip Vretenar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter