Predstavljena knjiga Zlatka Vidačkovića i Ive Rosanda Žigo

Najviše filmova je ekranizacija književnih djela

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: PFF)

(Foto: PFF)


Na Festivalu, u Festivalskom centru predstavljena je knjiga Zlatka Vidačkovića i Ive Rosanda Žigo »Hrvatski film u 21. stoljeću« u izdanju Umjetničke organizacije Metropolis i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kako je sam Vidačković rekao, u ovoj monografiji na 184 stranice sintetizirana je suvremena hrvatska igrano-filmska produkcija te predstavljeno je 190 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, sintetizirane su i analizirane 664 novinske filmske kritike koje su objavljene u Večernjem listu, Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, a napravio je i intervjue s Juricom Pavičićem, Arsenom Oremovićem i Markom Njegićem.

- Posebna mi je čast što danas predstavljam Zlatkovu knjigu, on je na festivalu bio 13 i pol godina, a četiri smo godine intenzivno surađivali. Zatvoren i samozatajan, dao je izniman, nemjerljiv doprinos ovoj manifestaciji, veli Restović.

Vidačković je naveo da je kroz 12 poglavlja predstavljen film kao masovni medij današnjice te kontekst promjene kritičke recepcije hrvatskoga filma u 21. stoljeću.

- Čak 50 filmova u tom razdoblju predstavljaju ekranizaciju književnih djela, a od deset najgledanijih, osam su ekranizacija književnih djela. Dominantni žanr je drama, a filmovi su stvarno vrlo raznolikog žanrovskog spektra. Do suradnje s koautoricom Ivom Rosanda Žigo došlo je online tijekom lockdowna, kada smo i odradili najveći dio posla. U biti, uspon Pulskog filmskog festivala počinje sa Zdenkom Višković Vukić, kada je napravljeno jako puno toga, a nastavilo se potom i dalje uzlaznom putanjom, zaključio je Vidačković. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter