velik interes

"Prosjačka opera" na Brijunima još pet puta do kraja mjeseca. U nedjelju će koncert održati Damir Urban

| Autor: Glas Istre
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Ovogodišnja premijerna predstava Kazališta Ulysses, nastala u suradnji sa GDK Gavella, bit će izvedena još pet puta do kraja mjeseca. Na Malom Brijunu u tvrđavi Minor 28. srpnja održat će koncert i Damir Urban.

"Prosjačka opera", koja je dobila izvanredne kritike nakon premijere, bit će izvedena 23., 24., 25., 26. i 27. srpnja, također na Malom Brijunu. Riječ je o  remek djelu čuvenog njemačkog autora Bertolta Brechta, dramatičara drugačijeg, pjesnika različitog, pripovjedača, režisera i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar  naročito ističići važnost osobne prosudbe, osobnog djelovanja i nastojanja promjene, tog vražjeg pacifista koji je svojim kritičkim, društveno angažiranim djelom revolucionirao kazalište.

Ovaj njegovi satirički komad s glazbom nastao je u suradnji sa skladateljem Kurtom Weillom, stalnim Brechtovim suradnikom. Premijerno je izveden 1928. godine u Berlinu. Komad je adaptacija "Opere za prosjake" (The Beggar’s Opera)  John Gaya i skladatelja Johanna C. Pepusha iz 18. stoljeća koja je u  Londonu i tada doživjela golemu popularnost.

Brecht u "Operi" ne inzistira na didaktičnom, već izravno pokazuje i prokazuje korumpiranost koja prožima društvo od vrha do dna, blisku suradnju kriminalca s onima koji bi ih trebali zatvarati. U današnjem neoliberalnom kapitalističkom društvu svjedočimo pojavama koje i te kako potvrđuju postojanje takve ili slične sprege ukazujući na gotovo ciničan karakter našega socijalnoga trenutka.

Redateljica predstave je Lenka Udovički, a dirigent, muzički voditelj i aranžer je Karlo Hubak. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, a koreograf Staša Zurovac. U ansamblu predstave su Bojana Gregorić Vejzović, Nika Ivančić, Anica Kontić, Ana Kvrgić, Lana Meniga, Barbara Nola, Mada Peršić, Tara Rosandić, Dijana Vidušin i Deni Sanković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter