sezona kazališta "ulysses"

Predstava Tjaše Črnigoj "Cure" na Brijunima: Ispovijesti žena triju generacija

| Autor: Glas Istre
(Foto: Kazalište Ulysses)

(Foto: Kazalište Ulysses)


Na Brijunima, u sklopu sezone Kazališta „Ulysses“ u ponedjeljak 22. srpnja bit će izvedena predstava Tjaše Črnigoj „Cure“, nastala u suradnji Kolektiva Igralke, HNK Ivana pl. Zajca i Zavoda VIDNA. Predstava „Cure“ nastala je prema ispovijestima žena tri generacija, izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina.

Nakon predstave „Bakice“ (2020) ovo je druga suradnja riječkog Kolektiva Igralke i redateljice Tjaše Črnigoj. Predstava kroz osobne priče žena ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema.  Bavi se temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena.

(Foto: Kazalište Ulysses)(Foto: Kazalište Ulysses)

Predstava "Cure" ove je godine izvedena na 34. Marulićevim danima, a na Art trema festivalu u Rumi dobila je čak pet nagrada: Bronzanu Treminu masku, Specijalnu nagradu za društveno angažiran teatar i Nagradu za najbolju scenografiju, a Žiri aktivnih građana u kulturi "Cure" je proglasio najboljom predstavom, a Anju Sabol najboljom glumicom festivala.

Kolektiv Igralke čine četiri prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, a igrale su u nizu predstava Kazališta Ulysses (Ana Marija Brđanović igrala je Desdemonu u Othellu, Velagić i Sabol su u Nosorogu, Bakotić u Antigoni - 1000 godina kasnije, a sve zajedno u Shakespeareu ljetne noći - varijacije). Gostovale su u Kazalištu Ulysses i sa svojom dokumentarnom predstavom "Bakice".

Redateljica Tjaša Črnigoj je za recentno stvaralaštvo dobitnica Župančičeve nagrade, najviše nagrade Mestne občine Ljubljana za postignuća u umjetnosti, te nagrade Žene o ženama. Njen najnoviji projekt Spolni odgoj II (Nova pošta i Mesto žensk, 2022.-2023.), serija 5 predavanja-performansa o seksualnom užitku žena, dobiva nagrade na Borštnikovom srečanju i 54. Tednu slovenske drame, a Društvo kazališnih kritičara i teatrologa Slovenije proglasilo je Spolni odgoj II najboljom predstavom u 2023. godini. Dio ovog ciklusa je i predavanje-performans "Borba" koji je nastao u suradnji s Kolektivom Igralke i čini diptih s predstavom "Cure". "Spolni odgoj II: Borba" je gostovala u značajnom kazalištu HAU u Berlinu, a selektirana je za ovogodišnji festival BITEF u Beogradu.

U predstavi igraju Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, a autorice su uz Tjašu Črnigoj koja je redateljica i dramaturginja predstave i članice ansambla. Predstava će biti izvedena u ljetnom kinu na Velikom Brijunu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter