BEMBO FEST

Na programu baljanskog kazališnog festivala deset predstava za odrasle i sedam za djecu

| Autor: Vanesa Begić
S prošlogodišnjeg festivala (Arhiva Glasa Istre)

S prošlogodišnjeg festivala (Arhiva Glasa Istre)


U prostoru Vijećnice Općine Bale na konferenciji za novinare najavljeno je svečano otvaranje 4. Bembo Festa i ovogodišnji festivalski program, a o čemu su govorili načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio i voditeljica Teatra Fort Forno Jasminka Mesarić.

- Posebno mi je drago da festival raste, kao i broj sudionika, što imamo bogatu kulturnu ponudu, raznolika događanja, Bale imaju svoju povijest, tradiciju, te sigurno će Baljani i turisti imati zanimljive sadržaje za pogledati tijekom tri mjeseca, kazao je Pastrovicchio.

Domaća i regionalna imena

Otvorenje festivala, kako je naglasila Mesarić, je u četvrtak, 20. lipnja u 20.30 sati na Trgu Tomaso Bembo, a u 21 sat uslijedit će gostovanje poznatog Teatra Gavran s predstavom "Sladoled" u režiji Bojana Svrtana gdje glume Ana Vilenica i Mladena Gavran.

- U četvrtak, 27. lipnja, umjesto gostovanja Arijane Čulina, imat ćemo gostovanje Planeta Art s predstavom "Tere i Luce", koja je sada pravi hit, a igraju Anja Šovagović Despot i Nataša Janjić Medančić. Potom, u srpnju, preciznije 11. srpnja dolazi Teatar Lectirum s predstavom "Hotel Plaza" u režiji Nine Kleflin, a glume Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura. Tjedan kasnije na rasporedu je gostovanje Teatra Rugantino i "Kronike seoske ljubavi" u režiji Daria Harjačeka, gdje glume Gordana Gadžić i Sretan Mokrović. Pulski Teatar Naranča gostuje 25. srpnja predstavom Gorana Mihovilovića "Kako preživjeti punicu" gdje u režiji Majkla Mikolića glume, pored samoga Mikolića, glume Mathilde Vukosavljević, Vlatka Rubil i Matilda Nikić, najavila je Mesarić.

U kolovozu su na programu četiri predstave, 8. kolovoza "Koštanin tvist" Teatra Slavija iz Beograda gdje glume Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski Nikić koji su i autori; 15. kolovoza Kazalište KNAPP donosi djelo Roberta Kurbaše "Pizza s Krešom", a uz Kurbašu koji je i redatelj, glume Nika Levak i Krešimir Mišak, a Planet Art ponovno dolazi s predstavom Marka Torjanca "Tko je ovdje lud". Uz Torjanca ovdje glumi i Natalija Đurđević.

(Snimila: Vanesa Begić)Predstavljanje programa (Snimila: Vanesa Begić)

Kazalište Moruzgva donosi predstavu "Ništa im neće bit" Tanje Mravak, režiji Tamare Damjanović, a glume Ecija Ojdanić i Frano Mašković. I posljednja predstava ovogodišnjeg izdanja je ona Teatra Fort Forno "Film koji nisam snimila" Draška Zidara, a tu glume Katica Šubarić, Tatjana Bertok Zupković i Goran Koši. Sve predstave počinju u 21 sat. Mesarić je istaknula da će predstave za djecu ove godine imati poseban prostor, da će to biti "Mali Bembo" festival i na rasporedu je sedam predstava. Mali Bembo imat će svoje predstave u srijedu. Na programu su predstave Teatra Fort Forno "Da te pitam, da te pitam…" Roberta Raponje, gdje glume Monika Duvnjak, Gabrijel Perić i Davor Tarbuk i to 10. srpnja, 17. srpnja gostuje Teatar Poco Lovo i predstava "Ljubiti samo ljubiti" u režiji Renate Carole Gatica uz glumce Maju Katić i Bruna Kontreca, a 24. srpnja je na rasporedu predstava "Ljepotica i zvijer" Teatra Naranča u režiji Bore Stjepanovića. Glume Monika Berberović, Luka Juričić i Majkl Mikolić.

U kolovozu je 7., na programu "Tužno pače" Teatra Novi svijet, a u režiji Vedrana Komerićkog glume Tena Pataky i Filip Sever, a 14. je Quattrox4 - Cirkus Laboratory i "Gretel", u interpretaciji Clare Storti. Krajem kolovoza, 28. odigrat će se predstava Kazališta lutaka Zadar "Koliko je duga jedna priča", a uloge su ovdje ostvarili Vjera Vidov i Dragan Veselić, a 4. rujna Teatar Fort Forno donosi priču Ivane Klaić "ja vidim", gdje, u režiji Roberta Raponje glume Lucija Subotić i Nikola Radoš.

Svaki četvrtak na trgu Bembo

- Ovogodišnji 4. Bembo fest u Balama slavi kazališnu umjetnost, kreativnost i zajedništvo. Raduje me što će Trg Tomaso Bembo svaki četvrtak od 20. lipnja do 5. rujna postati nezaobilazno mjesto, jer će se na njemu predstaviti nezavisna kazališta svojim komičnim i duhovitim predstavama, koje će, vjeruje, postati važni događaji u kulturnom kalendaru za mještane, goste i turiste u Balama i Istri. Misija Bembo Festa jest stvoriti kreativan, interaktivan kazališni prostor u kojem će svatko moći doživjeti nešto što ga dotiče i nadahnjuje. I vjerujem da će i ovogodišnji Bembo biti mjesto susreta, dijaloga i stvaranja novih umjetničkih prijateljstava, obratio se pismenim putem osnivač i umjetnički direktor Teatra Fort Forno Robert Raponja.

Festival se održava u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i njegove Turističke zajednice, uz pokroviteljstvo Mon Perina, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter