U Bugarskoj nagrađena produkcija Kazališta Fort Forno iz Bala

Dvije nagrade predstavi "Gidionov čvor" u režiji Roberta Raponje

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Matea Bublić i Katica Šubarić u prizoru iz predstave (Snimio Patrik Zubaj)

Matea Bublić i Katica Šubarić u prizoru iz predstave (Snimio Patrik Zubaj)


Na 11. festivalu NETA (New European Theatre Action) održanom nedavno u bugarskom gradu Vratsa međunarodni žiri dodijelio je dvije nagrade predstavi Johnne Adams "Gidionov čvor" u režiji Roberta Raponje, izvedbi Katice Šubarić i Matee Bublić, a u produkciji Kazališta Fort Forno iz Bala. Nagrade su dodijeljene Katici Šubarić i Matei Bublić za "psihološki duboko nijansirane uloge i briljantnu partnersku predstavu". Posebna nagrada je dodijeljena Kazalištu Fort Forno za "aktualnu interpretaciju nasilja u školama i odgovornosti roditelja i odgojitelja u izgradnji i obrazovanju mladih".

Zlostavljani ili zlostavljač?

Kazalište Fort Forno je predstavu "Gidionov čvor" premijerno izvelo 28. travnja 2022. godine. Radnja iznimno aktualne predstave odvija se u školi, a počinje kada majka nedavno preminulog učenika dolazi na sastanak s učiteljicom svog sina.

- Ovo je u početku trebao biti sastanak učitelja i roditelja s predstavnicima učenika i škole, pa se učiteljica čudi što ju je majka uopće došla vidjeti. Razgovor koji je uslijedio bavi se odnosom između ožalošćene majke Corryn i emocionalno preplavljene učiteljice Heather. Corryn sin, učenik osnovne škole, počinio je samoubojstvo na dan kada je izbačen iz škole. Gidion je možda bio ozbiljno zlostavljan ili je možda bio zlostavljač koji je maltretirao druge. Tijekom razgovora, žene pokušavaju otkriti što je Gidiona dovelo do tragičnog čina. Riječ je o predstavi koja se bavi mnogim ključnim pitanjima vezanima uz obrazovni sustav, odgovornost nastavnika, slobodu izražavanja, uloge roditelja i učitelja u sve kaotičnijem svijetu. Aktualni problemi školskog sustava, prava i dužnosti nastavnika, roditelja i učenika među najurgentnijim su pitanjima suvremenog društva. Čvrsto smo uvjereni da se i kazalište treba baviti gorućim problemima našeg društva, ističe se u opisu predstave Kazališta Fort Forno.

Brojne nagrade

Predstava je do sada izvedena 32 puta i dobila je nekoliko nagrada - na 25. Susretu Hrvatskog centra ASSITEJ u Čakovcu – nagradu je dobila Katica Šubarić za ulogu Korine (majke), te predstava u cjelini kao najbolja predstava po ocjeni Dječjeg žirija, Katica Šubarić je nagrađena nagradom Hrvatskog društva dramskih umjetnika u kategoriji predstava za djecu i mlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter