IZLOŽBA U ZEROSTRASSEU

FOTO / "PUZZLE ŽIVOTA" SNJEŽANE BRATANOVIĆ: O životu jednog beskućnika u povodu prvog desetljeća pulskog prihvatilišta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Izložba "Puzzle života" pulske fotografkinje Snježane Bratanović otvorena je u petak navečer u Zerostrasseu, a u povodu 10. obljetnice djelovanja pulskog Prihvatilišta za beskućnike.

Ovom izložbom fotografija autorica donosi fragmente života bivšeg korisnika Prihvatilišta za beskućnike Pula, Miroslava Pocrnje – Lukića, koji nažalost nije više među nama, ali se uspjelo sačuvati djelić onoga što je bio dio njegovoga postojanja.

Naime, mada ga Bratanović nikada nije upoznala, sakupila je fragmente iz njegova života, ono što je iza njega ostalo, i predstavila upravo te puzzle koje slažu mozaik njegova života.

(Snimio Danilo Memedović)

Ovaj beskućnik, veli Snježana, bio je povjesničar umjetnosti, radio je za televiziju, a kada je krenuo rat u Bosni, gdje je živio, odjednom je ostao bez obitelji koja je stradala u ratu te bez posla i njegov se život preko noći promijenio. Ne zna se točno kako je i zašto došao do Pule, neko je vrijeme živio na Galebovim/Golubovim stijenama, potom su ga od tamo doveli u prihvatilište, gdje je proveo ostatak svog života.

(Snimio Danilo Memedović)

Bratanović je fotografirala uspomene koje stvaraju njegov život, pa čak i križ s njegovog groba koji stoji ukrivo.

Snježana Bratanović, pulska fotografkinja, kroz svoj osobni doživljaj, kreativnost i medij fotografije, pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice kroz svoje konceptualne projekte, i dokumentarne priče od šireg društvenog značaja.

(Snimio Danilo Memedović)

Dobitnica je brojnih referentnih nagrada i priznanja struke; njezina se nagrađena serija fotografija o Arena trikotaži "Početak i kraj" našla u stalnom fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu osvojivši nagradu na međunarodnom festivalu fotografije Rovinj Photodays 2017.

Iste godine, nagrađena je prvom nagradom "Fotografkinje 2017" u organizaciji Fotokluba Rijeka, za umjetničku vrijednost fotografije i ženskog stvaralaštva kao autorice.

(Snimio Danilo Memedović)

Ostvarila je mnogobrojne suradnje humanitarnog značaja sa Zborom fotoreportera Hrvatske, fotografom Damirom Hoykom, Fotosofiom, Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatskim Crvenim križem, Mrežom beskućnika Hrvatske, Udrugom Institut i Sigurnom kućom Istre, gdje se putem izložbi senzibilizirajućeg karaktera približila tematici crnih kronika od skrivenog beskućništva, problematike žena beskućnica u našem gradu, važnosti darivanja i presađivanja organa, o uzrocima nastanka i posljedicama trgovanja ljudima te patnjama životinja koje se surovo ubijaju u svrhu modne industrije, te dokumentirala štrajk radnika Uljanika.

(Snimio Danilo Memedović)

Svojom ljubavlju prema fotografiji i iskustvom kojim raste posljednjih dvanaest godina, kontinuirano je prisutna na fotografskoj sceni diljem Hrvatske i inozemstva sudjelujući na mnogobrojnim skupnim izložbama i samostalnim izlaganjima. Fotografije su joj publicirane na brojnim stranicama časopisa o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u nizu web-magazina. Živi i stvara u Puli.

Otvorenje izložbe pozdravile su ravnateljica Crvenog križa Pula Jasna Vekić, predsjednica CK Pula Lorena Lazarić i voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Helena Babić.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter