izložba u MSUI-ju

FOTOGALERIJA / Torbica: Đanino Božić je majstor izvedbe

| Autor: Vanesa Begić


U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u petak navečer otvorena je izložba Đanina Božića pod nazivom "Desetgodinadekantiranja".

U toploj ljetnoj večeri štovatelji umjetničkog rada ovoga autora došli su vidjeti što je to autor kreirao tijekom posljednjih deset godina, ali i neke od ranijih radova, gdje dominira prije svega raznovrsnost, različiti pristupi tehnikama, bojama, materiji, umjetničkome promišljanju.

- Kako naslov odabran od samog autora daje naslutiti, a koji se uz ostale asocijacije jasno referira na konkretan i omeđeni vremenski okvir, riječ je o predstavljanju umjetnikovih radova nastalih u posljednjem desetljeću, točnije od 2014. do 2024. godine, odnosno o pomnom odabiru i konačno predstavljanju svih cjelina i poglavlja koje su rezultat njegovih istraživanja, promišljanja i opredmećivanja novih oblikovnih struktura.

Iskustvu, znatiželji, ozbiljnosti i istovremenoj autorovoj zaigranosti pridružuje se i poseban afinitet prema shvaćanju i doživljavanju prostora koji postaje jednako vrijedan akter, pozornica i platforma u kojoj na vlastiti i autentičan način dovodi u vezu boju, oblik i materijal, stvarajući mrežu novih vizualnih i misaonih značenja i odnosa koji se daju iščitati na raznim nivoima kroz slike, objekte, reljefe, skulpture, mikro i makro instalacije.

Đanino Božić nesumnjivo jedan je od najproduktivnijih umjetnika na našim prostorima čije je permanentno prisustvo moguće pratiti kroz brojne samostalne i skupne izložbe te javne projekte. Svojim je dugogodišnjom radom te autentičnim pristupom umjetničkom pozivu zauzeo trajno mjesto na istarskoj, ali i nacionalnoj te srednjeeuropskoj sceni, kazala je ravnateljica MSUI-ja Ketrin Milićević Mijošek.

Ona je također navela da je to autor iznimnog promišljanja, suprotnosti, brojnih različitosti u isto vrijeme, koji voli istraživati, kreirati, a ovdje su prisutni i njegovi stariji radovi, odnosno sveukupno oko 160 radova. Navela je da je i tijeko tih deset godina bilo puno suradnji s njim.

- Poznajemo ga kao autora čiji umjetnički put definira izrazita stilska sloboda i koji shodno navedenoj činjenici vrlo uvjerljivo i neopterećeno progovara različitim likovnim jezicima, tehnikama i medijima, odajući istovremeno počast vlastitim uzorima koje nalazi podjednako u sebi bliskim umjetničkim pravcima i umjetničkim osobnostima, ali i stvaranjem novih vlastitih puteva koji su rezultat istraživačkog procesa i predanog rada.

I ovu izložbu karakterizira supostojanje suprotnosti i različitosti koje autor dovodi u savršenu ravnotežu u odnosu na prostorne odrednice te ju možemo poput čitava njegova opusa smatrati konstantnim work in progressom Autor se koristi reverzibilnim strategijama koje propituju status umjetnika i umjetničkog djela, stvarajući pritom "nove" radove koje na svojim mikrorazinama sadržajno, tvarno, materijalno potječu iz njegovih ranijih ciklusa, zaključila je.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica pohvalio je autora, njegove široke interese, te definirao ga je majstorom izvedbe, proglasivši potom izložbu otvorenom. Autor je rekao teh nekoliko riječi zahvale onima koji su fizički postavili ovu izložbu.

Đanino Božić (Pula, 1961.) diplomirao je 1986. likovne umjetnosti (skulpturu) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Bavi se slikarstvom, kiparstvom, grafikom, crtežom, knjigama umjetnika, prostornim instalacijama i oblikovanjem. Od svojih početaka pa do danas Božić stvara, izlaže i znatiželjno prati aktualnosti u svijetu umjetnosti, otvarajući si tako nova poglavlja u istraživanju oblikovnih struktura.

Samostalne izložbe priređuje od 1984. Od 1985. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a 2012. tiskana mu je monografija u povodu 25 godina rada (HDLU Istre i Medit, Pula). Živi i djeluje kao samostalni umjetnik u Novigradu.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i pulske Turističke zajednice, a bit će popraćena paralelnim programima; stručnim vodstvima i edukativnim radionicama. Do 22. rujna je postavljena i može se pogledati svakim danom osim ponedjeljka i blagdana u srpnju i rujnu 10 do 21 sat, a u kolovozu od 10 do 22 sata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter