ČETIRI STRANE SVIJETA

Odnos između granica, slobode i identiteta u odnosu na sustav

| Autor: Branko Biočić
Alis Šaina i Nina Turina na otvorenju (Foto: Arhiva Nine Turine)

Alis Šaina i Nina Turina na otvorenju (Foto: Arhiva Nine Turine)


U labinskoj galeriji Alvona otvorena je prva samostalna izložba mlade vizualne umjetnice iz Buja Nine Turina kojoj će ovo biti vrlo važan poticaj u umjetničkom stasanju. Ovim multimedijalnim projektom pod nazivom »Četiri strane svijeta - Four Corners of the World« Nina istražuje odnos između teritorijalnih granica, slobode kretanja i nacionalnog identiteta, te njihov položaj u odnosu na postojeći sustav i strukture moći.

Prelazak granica

Što znači sloboda kretanja i kako ona izgleda u današnjoj socio-političkoj klimi, pitanja su koja umjetnica preispituje kroz istraživanja koja prevodi u mediju fotografije, videa i instalacije. Izložba je vrlo suptilno postavljena prezentirajući pažljivom promatraču niz vrlo kompleksnih poruka mlade umjetnice.

»Kartografije identiteta« serija je slika koje su nastale skeniranjem listova stvarne putovnice uz određenu intervenciju autorice, a kojima se naglašava proces otkrivanja identiteta tijekom prelaska granica skeniranjem putovnice.

Rad koji se sastoji od četiri reflektirajuća pleksiglas panela, koji otkrivaju povezanosti boja putovnica s njihovom »moći« referira se na poznat izraz »Četiri strane svijeta« koji se odnosi na orijentaciju i smjerove kretanja, te ujedno predstavlja širinu, rasprostranjenost i slobodu, dok je samo značenje tog izraza u današnjoj društveno-političnoj klimi izuzetno i zabrinjavajuće ograničavajuće. Fotografska instalacija »Točke nestajanja« svojim rasporedom preslikava oblik snimaka nadzorne kamere, a dokumentira teritorij na granici između Slovenije i Hrvatske.

Dok nadzorne kamere obuhvaćaju široku perspektivu ovaj rad dokumentira detaljniji, dublji i bliži pogled - reflektirajući tako zapravo ljudsku perspektivu koja nastoji ne generalizirati stvari, već ih sagledati iz bližeg kuta. Centralno mjesto na izložbi pripalo je video radu »I rijeke pamte« koji je snimljen na rijeci Dragonji. Rad konkretno komentira jedan tragičan slučaj koji se odvio u pokušaju ilegalne migracije na granici između Hrvatske i Slovenije. Preklapajući snimak toka rijeke sa snimkom ruke koja gumicom briše »sjećanja«, i ljudskim glasovima koji recitiraju dio europske regulative 1052/2013 kojom se uspostavio europski sustav nadzora granica, naglašava se nemoć pojedinca u kontrastu sa zakonima, a kamen s isklesanim brojem europske regulative naposljetku se potapa u rijeku poput nevinog izgubljenog života. »U bijeli svijet I« serija je reljefa koja sadrži znakove i signalizaciju koja okružuje granice i granične kontrole. Istražujući znakove koji ukazuju na kretanje i moguće smjerove, autorica ih postavlja izvan njihovog konteksta, a uklanjanjem suvišnih informacija i boja, nastaju »slijepi« znakovi.

Umjetnička zrelost

Postavljeni pored fotografije zida »U bijeli svijet II«, koji je pronađen blizu granice, ova dva rada međusobno se nadopunjuju i suprotstavljaju, odražavajući tako simboliku koja okružuje migracije i slobodu kretanja.

Ovo je kako smo već napomenuli prva samostalna izložba Nine Turina koja je pokazala iznimnu zrelost i posvećenost u pristupu te će zacijelo svojim umjetničkim istraživanjima ostaviti samo njoj svojstven trag u suvremenoj likovnosti.

Nina Turina po završenom studiju Grafičkih i interaktivnih komunikacija na Sveučilištu u Ljubljani, magistrirala je na studiju Vizualnih umjetnosti na Sint Lucas School of Arts u Antwerpenu, a ove godine upisala je Kustoski smjer na Kraljevskoj Akademiji likovnih umjetnosti u Ghentu u Belgiji. Od prošle godine vodi studio za vizualne komunikacije uz koji se bavi grafičkim dizajnom, ilustracijom i fotografijom, te surađuje s klijentima diljem Europe. Istovremeno, njeguje svoju umjetničku praksu kroz različite medije poput fotografije, videa i instalacije. Sudjelovala je na međunarodnom kulturno-umjetničkom projektu EPEKA u Turskoj, te na skupnim izložbama u Španjolskoj i Belgiji.

Izložba ostaje otvorena do 9. kolovoza. Izložbeni program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Labina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter