Izložba Petre Pilar u ECPD-u

Kronika i vremeplov Pule, bez patetike

| Autor: Mihael Stojanović
Petra Pilar (Snimio: Mihael Stojanović)

Petra Pilar (Snimio: Mihael Stojanović)


U prostorima ECPD-a - Regionalnog centra za razvojne studije u Puli, otvorena je izložba »Re.Konstrukcija vremena« Petre Pilar koja je okupila velik broj ljudi koji su s oduševljenjem gledali prava remek-djela sačinjena od tople gline i hladnog metala.

Tijek života

Na otvorenju izložbe, Jelena Vitasović je predstavila Petru Pilar istaknuvši: »Zamislite da svoju intimu ponudite na dlanu. Rijetki su oni koji se sebe ponude kao vi, Petra.«

Kustos izložbe, Igor Fabris, otkrio je da prije godinu dana, kada je predložio Petri izložbu, nije mogao zamisliti što će to postati.

- Ovo je prva izložba, ali ni sljedeće neće biti puno lakše, dodao je, i rekao kako je ona kronika našeg grada bez patetičnih tendencija, poput dnevnika, ali bez namjere da obilježi svaki događaj.

(Snimio: Mihael Stojanović) (Snimio: Mihael Stojanović)

- Kao da ste otvorili dnevnik Petre Pilar i vidite njezine stvari, od Austro-Ugarske do brodogradilišta Uljanik, kluba Uljanik i Francija Blaškovića. Mi, generacije iz 60-ih i 70-ih, sjećamo se tog vremena, to je vrijeme naše mladosti. Ovo je za nas generacije kasnih 60-ih i ranih 70-ih sam tijek života. Ako izložba nije osobna, onda je napravljena stihijski, serijski, a mi to ne želimo. Želimo predstaviti autora kakav je. Ovo je neka kronika, vremeplov našeg grada, bez patetike, kao dnevnik Petre Pilar, završio je Fabris.

- Željela sam opravdati povjerenje udruge Art Studio Pula, koja svake godine predstavlja jednog svog člana, rekla je Pilar koja je građevinski tehničar po struci te izrađuje izvedbene radioničke nacrte, iz kojih je i crpila dio inspiracije.

Izložba obuhvaća replike nestalog broda Berge Istra i maske za varioca, simbolizirajući povezanost Uljanika s Puli, ali sama također uključuje i osobne predmete, poput stolica koje simboliziraju obitelj. Pilar se osvrnula na naziv dijela izložbe »Posljednja večera«, objašnjavajući da crne stolice predstavljaju ljude kojih više nema, dok bijele simboliziraju prisutne, naglašavajući važnost iskorištavanja vremena s voljenima dok su još tu.

(Snimio: Mihael Stojanović) (Snimio: Mihael Stojanović)

Naziv izložbe je Re.Konstrukcija.

- Konstrukcija nosi jednostavne oblike koje koristim, a nisam ih izmislila nego sam ih vidjela, a svaka stvar ima svoju priču, bilo iz posla, privatnog života ili obitelji, demistificirala je sam naziv autorica te dodala kako rad na izložbi zahtijeva mnogo truda, posebno zbog rada s keramikom.

Branka Orlić, povjesničarka umjetnosti, pohvalila je Pilarine radove.

(Snimio: Mihael Stojanović) (Snimio: Mihael Stojanović)

Društvo i pojedinac

- Njezinim talentom, znanjem i iskustvom, svoju emociju prenijela je u djelo. Petra u svom radu iskazuje društvenu problematiku i kritiku mentaliteta, a djelo je živo jer u njega gledate i to je svrha izložbi. Petra Pilar je jedna tako posebna osoba, neukalupljena, koja svojim radom govori o aktivizmu, o problemima društva, o odnosu društva i pojedinca i obrnuto, o vrijednostima kulturne baštine i nestanku te kulturne baštine kao i o mentalitetu građana Pule, zaključila je Orlić.

(Snimio: Mihael Stojanović) (Snimio: Mihael Stojanović)

Izložba je dio 16. Dana stvaralaštva koji se održavaju u Puli, Medulinu, Vodnjanu, Pješčanoj Uvali, Pomeru i Galižani od 4. do 31. srpnja, pod pokroviteljstvom Grada Pule, Grada Vodnjana i Općine Medulin.
Sama izložba otvorena je svaki dan od 19 do 22 sata do konca mjeseca, 31. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter