"Pogled na…"

Autor istražuje likovni element boje

| Autor: Vanesa Begić
Ponovno u Hermani (Privatna arhiva)

Ponovno u Hermani (Privatna arhiva)


Izložba »Pogled na...« je jubilarna dvadeseta izložba Dobre Grnčaroskog koja je bila postavljena u Galeriji Hermana. O autoru i postavu govorio je akademski slikar Vedran Šilipetar.

- Ova izložba donosi nam niz radova Dobre Grnčaroskog kroz koje autor istražuje likovni element boje i slikarsku teksturu. Za razliku od dosadašnjih radova u kojima autor analizira plohu podloge minucioznim nanosima kolorističke izrade, možemo primijetiti svojevrsni odmak od rukopisa, no i dalje stalnu potrebu za stvaranjem dramatike na svojim platnima kroz uporabu slojevitosti u cilju dobivanja kolorističkog izričaja. Potezi su sigurniji, širi, kontroliraniji, plohe se povećavaju, autor promišlja poteze i vodeći se u principu toplo hladnim kontrastom, čiste boje zasićenim kontrastom stvara izrazito kolorističke radove. Za razliku od prošle godine upravo u ovo vrijeme na istoj lokaciji izložio je nešto manje radova, no ovaj opus je bolji i zreliji, naveo je Šilipetar.

Primjetan je i pokušaj odmaka u odabiru već »uhodanih« boja, jedan izlaz iz hladne kolorističke palete u žuto-crvene, asimilirane kao osnovni kolorit Istre.

Radi se o »apstraktnim radovima velike ekspresivne snage koja se usmjerava u primordijalnu energiju koja se širi prema granicama imaginarnog«, zaključio je.

Dobre Grnčaroski rođen je 1965. u Republici Makedoniji. Sklonost slikarstvu odavno pokazuje, ali se njome intenzivnije i predanije počinje baviti tek preseljenjem u Istru. Kao član likovnih udruženja često izlaže na skupnim izložbama. Prepoznatljiv je po svom bogatom koloritu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter