POČETAK IZ SNOVA

Turista je u Istri ove godine više nego ikad prije, čak i u odnosu na rekordnu 2019. POTOM JE KRENUO RAT

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


U Istri ova turistička godina zasad djeluje kao iz snova. Od početka 2022. do jučerašnjeg dana Poluotok bilježi 16 posto bolji rezultat u odnosu na isti period rekordne 2019. Turista ima posvuda, a neslužbene informacije govore o popunjenosti pojedinih hotela. Također, neki objekti koji su zatvoreni tijekom zime i obično svoja vrata otvaraju krajem svibnja ili početkom lipnja ovih se dana užurbano pripremaju za početak sezone.

Trenutno sve izgleda kao da će ova godina biti u turističkom smislu izuzetno dobra, čak i fenomenalna. No, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, ipak ima određene rezerve. Iako kaže da je ovo odličan rezultat, bolji od predpandemijske 2019., ističe da sada ipak baratamo puno manjim brojkama nego u visokoj sezoni. Trenutno, naime, u Istri boravi sedam, osam tisuća gostiju dnevno, a u špici 300 tisuća. Naravno, najviše se strepi od po turizam negativnog utjecaja sukoba u Ukrajini, ali i još uvijek prisutne pandemije koronavirusa.

- Kad smo u listopadu lani pisali plan za ovu godinu, predvidjeli smo da bi se moglo realizirati između 94 i 96 posto od rekordne 2019. Usporedbe radi, 2021. smo realizirali 82 posto. Međutim, taj je plan došao u pitanje 24. veljače kad je počela agresija na Ukrajinu. Sada teško možemo predvidjeti što će se dogoditi. To će prvenstveno ovisiti o dva faktora. Prvi je koliki će biti intenzitet sukoba i koliko dugo će on trajati te hoće li se, ne daj bože, proširiti na neke druge zemlje. Drugi je, pak, faktor kolateralni utjecaj rata, a to su izbjeglička kriza, povećanje inflacije zbog velikog rasta cijena energenata pa do moguće nestašice živežnih namirnica. Dakle, što god bismo sada rekli o predviđanjima za visoku sezonu bilo bi čisto nagađanje jer imamo previše nepoznatih činjenica za dobivanje konačnog rezultata, naglašava Ivošević.

Denis Ivošević

Denis Ivošević

I taman kad se činilo da kriza koja je bila posebno teška za turistički sektor, ne samo u Hrvatskoj već u čitavom svijetu, polako prolazi, sukob u Ukrajini prizemljio je i najveće optimiste. Svi s bojaznošću sada gledaju kako će se sve to odraziti na sezonu koja je, sudeći po početku godine, mogla biti i rekordna. Doduše, još je rano govoriti o tome koliko bi sukob u Ukrajini mogao utjecati na industriju putovanja, koja se u cijelom svijetu polako oporavlja, ali zasad njegove posljedice ipak nisu vidljive.

- Naučili smo da u periodu krize ne možemo gledati nekoliko mjeseci unaprijed, već idemo iz dana u dan. Tako valja i sada činiti. Dosadašnji trend je izuzetno pozitivan, međutim jedno je kad imamo osam tisuća gostiju na dan, a druga je priča kad ih je 300 tisuća dnevno. To su ogromne razlike, upozorava Ivošević.

Što se tiče izbjegličke krize, pitamo ga je li u TZ-u Istre bilo razgovora da se ljudi pristigli iz Ukrajine smještaju u turističke objekte, na što odgovara negativno. No, to ne znači da se takvo što ne bi moglo dogoditi, pogotovo ako se sukob nastavi ovakvim intenzitetom.

Uglavnom, nitko i ništa ne može osporiti da je u Istri u gotovo tri mjeseca pao turistički rekord, i to za čak 16 posto. Koji je glavni razlog za tako dobar rezultat?

- Ovo je kumulativni učinak onoga što je Istra radila proteklih deset godina kako bi i u zimskim mjesecima bila atraktivna. Jednim dijelom imamo sportske grupe od Umaga do Medulina i Rapca s istočne obale, a s druge strane je tu vikend turizam koji dominantno čine outdoor sportovi, ali i enogastronomija u najširem smislu riječi. Mislim da je ovo rezultat i toga što smo dosta dobro održavali epidemiološku situaciju, što je očito prepoznalo i tržište, kaže Ivošević.

Trenutno u Istru najviše dolaze gosti iz najbližih zemalja - Slovenije, Italije i Austrije, ali puno je i domaćih gostiju. "Sve to ohrabruje za Uskrs za koji već sada možemo reći da će biti odličan, budući da je on vezan za nama najbliže destinacije, odnosno dolaze nam gosti iz susjedstva. A vidjeli smo i da domaće tržište iz godine u godinu sve bolje reagira", zaključuje direktor istarskog TZ-a.

U Rovinju, šampionu hrvatskog turizma, od početka je godine ostvareno nešto više od 114 tisuća noćenja, što je neznatno slabije nego 2019. Iz rovinjskog TZ-a naglašavaju da su, uzimajući u obzir trendove putovanja i gospodarsku situaciju, početkom godine planirali da će se na njihovom području ostvariti nešto više od četiri milijuna noćenja, što je na nivou rekordne godine.

- Trenutno u našoj destinaciji boravi oko 1.500 gostiju, a vikendom ta brojka raste i do 2.500. Za Uskrs očekujemo oko 6.000 gostiju, što je 140 posto više nego lani! Bit će otvoreni svi veći hoteli, osim hotela Katarina na istoimenom otoku koji će svoja vrata otvoriti 21. travnja. Od većih kampova radit će Polari i Veštar, a Valalta, Val Saline te Amarin camp i turističko naselje otvorit će 30. travnja. Zbog aktualne političke situacije i rata u Ukrajini, rezervacije za period nakon Uskrsa su trenutno usporene te očekujemo porast trenda last minute bookinga, poručuju iz rovinjskog TZ-a.

Zanimljivo, najviše su od početka godine u Rovinju noćili domaći gosti, čiji je udio čak 40 posto. Slijede ih Slovenci s 22 posto, Austrijanci 11, te gosti iz Srbije i Njemačke sa šest posto udjela u noćenjima. Očekivano je najviše, 81 posto, noćenja ostvareno u hotelima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter