PREDSTAVLJENA KNJIGA "ALKOHOL I JA - KROZ TRNJE DO ZVIJEZDA"

SVE VIŠE ALKOHOLIČARA MEĐU MLADIMA: Klub liječenih alkoholičara Pazina djeluje već 40 godina

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Svečana sjednica Kluba liječenih alkoholičara u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Svečana sjednica Kluba liječenih alkoholičara u Pazinu (M. RIMANIĆ)


Klub su u siječnju 1979. osnovali dr. Ante Bartolić ravnatelj Doma zdravlja Pazin i Bernard Mrak ravnatelj Centra za socijalni rad Pazin, a prva je terapeutkinja bila socijalna radnica Bruna Balde * Osim terapijskih sastanaka klub organizira i druge aktivnosti poput izleta, piknika, pjesničkih večeri i obilježavanja godišnjica

Klub liječenih alkoholičara iz Pazina svečano je obilježio 40-u godišnjicu djelovanja, a u sklopu proslave održana je godišnja skupština i promocija knjige "Alkohol i ja - Kroz trnje do zvijezda" koju je uredila socijalna radnica terapeutkinja Agneza Majić.

Klub su u siječnju 1979. osnovali dr. Ante Bartolić ravnatelj Doma zdravlja Pazin i Bernard Mrak ravnatelj Centra za socijalni rad Pazin, a prva je terapeutkinja bila socijalna radnica Bruna Balde. Djelatnost kluba odvijala se na području tadašnje Općine Pazin, ali bilo je i članova s tadašnje Buzeštine, Labinštine i Rovinjštine, podsjetila je Majić koja je od 1983. do danas terapeutkinja Kluba liječenih alkoholičara Pazin.

Kroz klub prošlo 450 članova

Primarna djelatnost kluba je rehabilitacija, ali ne smije zanemariti ni njegova preventivna uloga budući da broj alkoholičara raste, a pogotovo onih mlađih dobnih skupina. Klub liječenih alkoholičara je neizostavan nastavak liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije, mjesto na kojem se pruža potrebna pomoć liječenom alkoholičaru i njegovoj obitelji. Kroz klub je tijekom proteklih 40 godina djelovanja prošlo više od 450 liječenih alkoholičara, a terapijama su redovito prisutni i članovi njihovih obitelji.

U tom broju 97,8 posto su muškarci, 2,2 posto su žene, svi u dobi od 25 do 70 godina, u vrijeme dok su bili uključeni u program kluba apstiniralo ih je između 70 i 75 posto. Osim terapijskih sastanaka klub organizira i druge aktivnosti poput izleta, piknika, pjesničkih večeri i obilježavanja godišnjica.

Svoje dugogodišnje iskustvo u radom s liječenim alkoholičarima i njihovim obiteljima Majić je prenijela u knjizi "Alkohol i ja – Kroz trnje do zvijezda", čije su objavljivanje pozdravile Nevija Srdoč, pročelnica upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnost Grada Pazina i Pavita Jelinčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin. Naime, autorica ovom knjigom želi potaknuti osobe koje imaju poteškoća s ovisnosti o alkoholu na mogućnost liječenja i postizanja željene promjene te senzibilizirati javnosti za problem liječenih alkoholičara i njihovu destigmatizaciju.

Stigli gosti iz Istre i Kvarnera

Članove Kluba liječenih alkoholičara Pazin u ovoj je obljetničkoj prigodi pozdravila Mirjana Galant, zamjenica gradonačelnika, naglasivši da je program kluba važan za Pazin jer je u svojim mjerama usmjeren na postignuće veće razine psihosocijalnog zdravlja kako pojedinca tako i čitave obitelji, odnosno na podizanje kvaliteta života svojih građana, a time i lokalne zajednice. Zahvalila je dugogodišnjoj terapeutkinji Majić na njezinom angažmanu u radu s liječenim alkoholičarima i članovima njihovih obitelji te čestitala na objavljivanju knjige. Svim članovima kluba čestitala je 40 godina rada kluba te zaželjela mnogo uspjeha u njihovoj daljnjoj apstinenciji.

Svečanu sjednicu skupštine Kluba liječenih alkoholičara Pazin su svojim prisustvom podržali brojni predstavnici klubova liječenih alkoholičara iz Poreča, Labina, Rovinja, Pule, Crikvenice, Opatije i dr. Tomislav Lesica, psihijatar iz Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka. U ovoj su svečanoj prigodi dodijeljena priznanja članovima za višegodišnju apstinenciju i aktivan rad u klubu. Obilježavanje 40. obljetnice djelovanja Kluba liječenih alkoholičara Pazin svojim je pjesmama uljepšao Dječji zbor "Mali od sv. Jurja" iz Starog Pazina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter