INTERAKTIVNA RADIONICA

O SIGURNOSTI DJECE U PROMETU: ZakOČI-Take a brake!

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Radionica je okupila više od dvadesetak sudionika, koji su tijekom 2,5 satne radionice pokušali "otkriti" kritične prometne točke u Balama - Cilj je na istima osmislili rješenja za učinkovitiju signalizaciju ili načina za usporavanje prometa

 

 ZakOČI-Take a break!, naziv je interaktivne radionice o sigurnosti djece pješaka u prometnim intervencijama koja je održana u Balama. Na radionici koja je potrajala više od 2,5 sata okupili su se građani i predstavnici Bala, Udruge RODA, TZ-a Bale, DVD-a Bale, JVP Rovinj, MUP-a, hitne pomoći, škola i vrtića, s ciljem da zajedničkim snagama prokažu kritične prometne

točke u Balama, i pokušaju naći najbolje solucije kako da ih se ukloni.

Po riječima direktora Turističke zajednice Bala, Sandija Drandića, riječ je o projektu pod nazivom "zakOČI-Take a break", u kojeg su pored Općine Bale uključeni i gradovi Zaprešić i Koprivnica.

-Cilj ovog projekta, koji će potrajati do 2020. godine je iznaći najoptimalniji, nasigurniji i najbolji model intervencija u prometu, kojim bi i kao lokalna samouprava doprinijeli povećanju sigurnosti naše djece u prometu, kaže Drandić, koji je upravo u tom kontekstu podsjetio kako su Bale, upravo pred početak nove školske godine na prometnici kojom djeca prolaze pješački prijelaz obojili lako uočljivom crvenom zebrom, te postavili i nove prometne znakove koji upozoravaju na prisutnost djece u prometu, odnosno i samu blizinu škole.

-Ovim projektom želimo najviše, i koliko je god to moguće zaštiti našu djecu pa ćemo upravo od naših službi koje su na terenu, ali i samih Baljana, na osnovu mapa i upitnika, locirati "crne točke" i krenuti ka njihovom "uklanjanju", odnosno prilagođavanju posebnim prometnim uvjetima, rekao je Sandi Drandić, koji smatra da će nakon radionice i lociranja problema, ostali dio posla a to su prometna rješenja biti onaj lakši dio priče koji bi se, trebao realizirati kroz nekoliko mjeseci.

Inače, u projekt "zakOČI-Take a break", pored Bala, Koprivnice i Zaprešića uključeni i profesori i studenti sa Sveučilišta Sjever koji su, učeći iz švicarskih iskustava i njihovih najboljih praksi, osmislili rješenja za signalizaciju ili usporavanje prometa a koja će biti isplaćena iz projekta financiranog od strane ureda za Udruge Vlade RH-a. Dodajmo, kako su partneri projekta Udruga Roda, Općina Bale, gradovi Zaprešić i Koprivnica te Sveučilište Sjever iz Koprivnice s partnerskom organizacijom Carecross iz Švicarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter