Eu sredstva

NOVI EU PROJEKT U BUZETU ZA BOLJU KVALITETU ŽIVOTA STARIJIH MJEŠTANA Dogradnja doma za starije vrijedna 25 milijuna kuna

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Dom za starije u Buzetu

Dom za starije u Buzetu


U Buzetu su pred potpisivanjem ugovora za novi EU projekt dogradnje Doma za starije osobe u naselju Goričica koji je ukupno vrijedan 24,69 milijuna kuna. Radi se o projektu pod nazivom "Unaprjeđenje i poboljšanje izvaninstitucionalne skrbi za osobe treće životne dobi na području Grada Buzeta" iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Prihvatljivi troškovi izvaninstitucijskog dijela projekta iznose 13,6 milijuna kuna i financiraju se iz EU sredstvima u stopostotnom iznosu. Preostali troškovi od 11 milijuna kuna odnose se na izgradnju institucionalnog dijela i planiraju se financirati kreditnim zaduženjem, s time da bi se sredstva za otplatu anuiteta osigurala iz gradskog i županijskog proračuna. 

Projekt, kojeg je Dom za starije osobe Buzet prijavio u listopadu prošle godine, uspješno je prošao sve tri faze evaluacijskog postupka te je upućen u završnu fazu donošenja odluke o financiranju i potpisa ugovora. Odluka o davanju prethodne suglasnosti ravnateljici Doma Gordani Helen Šišović za potpisivanje ugovora o financiranju projekta naći će se tako na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Trajanje projekta je 36 mjeseci, a projektni partneri su Grad Buzet i Općina Lanišće.

- Ovo je do sada najveći kapitalni projekt koji se realizira kroz proračun. Cilj je gradski udio financirati djelom uz podršku Istarske županije, a drugim djelom kreditnim sredstvima, što s obzirom na dugi rok otplate ne bi smjelo biti neko značajnije proračunsko opterećenje. Sigurno je da će se time dodatno unaprijediti skrb o starijima koja je i do sada bila na zavidnoj razini, zadovoljan je gradonačelnik Siniša Žulić.

Buzet je, inače, u državnom vrhu po brizi o socijalno najpotrebitijim sugrađanima i prvi je grad u Hrvatskoj koji je izgradio svoj Dom za starije.

U buzetskom Domu za starije od njegova osnivanja provode se i razvijaju institucionalni i izvaninstitucionalni oblici skrbi. Cilj novog projekta je razviti mrežu novih izvaninstitucijskih oblika socijalne skrbi koji podržavaju obiteljski život, poboljšavaju kvalitetu života osoba starije životne dobi i direktno utječu na prevenciju institucionalizacije. Specifični cilj je unaprijediti infrastrukturu za poboljšanje postojećih i razvoj novih izvaninstitucijskih usluga kroz dogradnju i rekonstrukciju postojeće zgrade Doma u svrhu prevencije institucionalizacije osoba starije životne dobi s buzetskog i laniškog područja.

Postojeći dom ima 1.520 četvornih metara bruto površine na dvije etaže, prizemlje i kat. Kapacitet zgrade obuhvaća prostorije za smještaj 50 korisnika u stambenom dijelu i stacionaru, ekonomske i tehničke prostorije, prostorije uprave te dio prilagođenih prostorija u kojima se trenutno pružaju organizirane dnevne aktivnosti i pomoć u kući. 

Glavna aktivnost novog projekta je nabava, dogradnja i rekonstrukcija te opremanje Doma za starije. Dogradnjom i rekonstrukcijom zgrade dobit će se 1.328 četvornih metara neto površine također na dvije etaže, prizemlje i kat. Projektom je obuhvaćena izgradnja institucionalnog dijela za ukupno 36 novih korisnika i izgradnja izvaninstitucionalnog dijela za 16 korisnika, te prostorije za potrebe pružanja usluge pomoći u kući.

        Dogradnja i rekonstrukcija zgrade planirana je u naselju Goričica na čestici od 5.172 kvadrata, uz postojeći objekt na sjevernom pročelju. Previđena je kao zasebna dilatacija, povezana s ostakljenim hodnikom, toplom vezom, na postojeće komunikacije doma. Buduća dogradnja postojeće građevine bit će iste visine kao i postojeći objekt, prizemlje i kat, sastavljena od tri krila.

U sklopu projekta planirana je nabava dva vozila za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka i jedno vozilo za obavljanje usluge pomoći u kući. Vozila koja su namijenjena prijevozu korisnika biti će prilagođena potrebama osobama teže pokretljivosti i osobama s invaliditetom.

Nove usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka pružat će se sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, a obuhvaćaju zadovoljavanje životnih potreba pružanjem usluga prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, njege, organiziranja slobodnog vremena i organiziranog prijevoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter