Lisice ulaze u dvorišta, ne boje se ljudi

BLISKI SUSRETI LISIČJE VRSTE: U potrazi za hranom, šuljaju se oko kokošinjca

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Lisice su mlade, naizgled zdrave, nisu šugave, tvrde mještani koji su ih vidjeli, pa je pretpostavka da nisu bolesne. Potvrdit će to i predsjednik Lovačkog društva "Mirna" Buzet Branko Golojka koji kaže da takvo ponašanje lisica nije neuobičajeno te da nema veze s bjesnoćom

Lisice im dolaze u dvorište, bez straha se približavaju mještanima na svega nekoliko metara. Najmanje ih je četiri, pet. U Svetom Martinu kod Buzeta, uz sam rub planinskog masiva Ćićarije ne pamte da se ikada toliko lisica, doduše pojedinačno, vidjelo u selu. Šuljaju se oko kokošinjca, pa čak i ulaze u kuće. "Zapravo se mlada lisica izgubila i dolutala u dvorište, pas ju je stjerao u kut, a ona je zbrisala kroz vrata u kuću", rekao nam je očevidac.

- Mlade su, naizgled zdrave, nisu šugave, tvrde i drugi mještani koji su ih vidjeli, pa je pretpostavka da nisu bolesne. Potvrdit će to i predsjednik Lovačkog društva "Mirna" Buzet Branko Golojka koji kaže da takvo ponašanje lisica nije neuobičajeno te da nema veze s bjesnoćom. Prepričat će svoje iskustvo i reći da je neku večer po povratku s lova i sam zatekao mladu lisicu pred obiteljskom kućom u Kozarima.

- Bjesnoće nema, u to smo sigurni. Uzorke odstrijeljene divljači dajemo na veterinarsku analizu i svi su negativni, kaže Golojka. Napominje također da se lisice, pogotovo mlade, i inače znaju viđati u blizini sela, pa i u selima. Možda ih je ove godine nešto više nego prethodnih godina. Nakotile su se jer nemaju predatora.

Zadnji slučaj bjesnoćom zaražene lisice na sjeveru Istre zabilježen je prije desetak godina. Nacionalni program iskorjenjivanja bjesnoće, oralnom vakcinacijom lisica koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj, očito daje željene rezultate.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter