Drugo izdanje Festivala malih formi

BEMBO FEST: Četrnaest predstava, od kojih dvije za djecu, ovoga ljeta u Balama - BESPLATNO!

Rijetko koje malo mjesto ima profesionalno kazalište te iznimno smo zahvalni Općini Bale za gostoprimstvo. Prije tri godine krenuli smo s ovim malim, ali uspješnim festivalom, a u ove tri godine imali smo sedam premijera, od kojih dvije predstave za mlade. Gostovali smo i na raznim festivalima, dobili nekoliko nagrada, a ne zaboravimo da su tu bile i teške godine u znaku korone. Za iduću godinu planiramo napraviti Mali Bembo, s predstavama za najmlađe, kazala je Jasminka Mesarić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
S konferencije za novinare u Balama (snimio Milivoj Mijošek)

S konferencije za novinare u Balama (snimio Milivoj Mijošek)


Na konferenciji za novinare u vijećnici Općine Bale najavljen je 2. Bembo fest – festival malih formi na programu od 16. lipnja do 8. rujna, uz najave ostalih manifestacija na području Općine Bale tijekom ljetne sezone.

- Ove godine krenuli smo sa zbivanjima već od svibnja, nakon dvije teške godine, kada smo, istina, radili, ali nisu se sve manifestacije mogle održati u punom obliku. Osim ovog, kako se lani pokazao, uspješnog kazališnog festivala, bit će tu i mnoštvo izložbi, koncerata i drugih zbivanja, a popularna Baljanska noć održat će se početkom rujna, kazao je direktor baljanske Turističke zajednice Sandi Drandić.

O festivalu malih formi Bembo fest, koji je došao do svog drugog izdanja, govorili su ravnateljica Teatra Fort Forno Jasminka Mesarić i producent Miran Hajoš, producent ovoga festivala.

- Rijetko koje malo mjesto ima profesionalno kazalište te iznimno smo zahvalni Općini Bale za gostoprimstvo. Prije tri godine krenuli smo s ovim malim, ali uspješnim festivalom, a u ove tri godine imali smo sedam premijera, od kojih dvije predstave za mlade. Gostovali smo i na raznim festivalima, dobili nekoliko nagrada, a ne zaboravimo da su tu bile i teške godine u znaku korone. Za iduću godinu planiramo napraviti Mali Bembo, s predstavama za najmlađe, kazala je Mesarić.

Miron Hajoš, govoreći o predstavama, kazao je da je ove godine na repertoaru 14 naslova.

- Lani je nagradu dobila predstava "Vla Vla Vlajland cabaret" Ivana Lea Leme s Ecijom Ojdanić iz produkcije Kazališta Moruzgva. Ecija Ojdanić bi trebala, ukoliko joj obveze dopuste, prilikom otvorenje drugog izdanja festivala, doći po nagradu. Mon Perin joj je poklonio pet dana odmora u njihovim kućicama. Na ovogodišnjem će repertoaru biti zanimljive predstave, dvije za djecu, koprodukcije, a i premijera prema tekstu Antonia Tabucchija. Pošto je Istra multikulturalna regija, gostovat će tu i Talijanska drama iz Rijeke. Od ukupno 14 predstava, njih 11 će se održati ispred Palače Bembo, jedna na terasi kafića, a dvije u Tvrđavi Fort Forno. Silno smo zahvalni Turističkoj zajednici Bale, Općini Bale, Mon Perinu, Talijanskom institutu za kulturu te Glasu Istre kao medijskom pokrovitelju. Žiri koji će odlučivati o nagradama djelovat će u sastavu Bojana Ćustić Juraga, urednica kulture u Glasu Istre, Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale, te Vesna Janko, predstavnica publike, isto kao i prošle godine, rekao je Hajoš.

Vesna Janko, koja je bila prisutna na konferenciji za novinare, kazala je da je prošle godine uživala gledajući predstave te da se nada da će ove godine biti još zanimljivije.

Sandi Drandić istaknuo je da su 2020. godine krenuli promišljati o tome što će gostima ponuditi, te zbog tadašnje situacije su se okrenuli malim formama.

- Budući da su predstave i na talijanskom i slovenskom, osim na hrvatskom jeziku, program je pogodan i za turiste, kazao je Drandić.

Festival će biti otvoren 16. lipnja u 20.30 sati ispred palače Bembo, a u 21 sat slijedi monodrama gdje igra Joško Ševo "Govorite li hrvatski".

Tjedan dana kasnije, 23. lipnja gostuje riječka Talijanska drama s predstavom "LockClown", a 30. lipnja na rasporedu je komična drama "Ljubi moj". Potom, 14. srpnja u predstavi "Demokracija" glume Zijah Sokolović i Dražen Šivak, a prva predstava koja će se ove sezone održati u tvrđavi Fort Forno je ona Bitef Teatra "Mogućnost zabavljanja kod ptica".

Prva ovogodišnja premijera održat će se 28. srpnja u 21 sat, u koprodukciji s Reflektor teatrom iz Novog Sada, a riječ je o predstavi prema tekstu poznatog talijanskog književnika Antonia Tabucchija "Žena iz Porto Pima", u režiji Miloša Latinovića gdje igra Jugoslav Krajnov.

Potom su u kolovozu na programu predstave "Don Quijote od Hrvatske" Malog teatra Zagreb, 11. kolovoza "Tri žene", dramski omnibus u režiji Roberta Raponje, a 18. kolovoza gostuje Maks teatar sa stand up komedijom "Po istinitom događaju". "Bi-polar b(e)ar/e" je naziv plesne predstave Marina Lemića u izvedbi organizacije on-ona koja će biti izvedena 25. kolovoza.

U rujnu već prvoga dana u Fort Fornu Kazalište Virovitica će izvesti djelo "Gospođina majka je preminula", a 8. rujna na repertoaru je predstava "Čudo" u režiji Ivana Lea Lema.

Što se tiče predstava za djecu, prva je na programu 3. kolovoza u 20.30 sati, a zove se "Palac sim - palac tam", prema tekstu Silvije Šesto, a 31. kolovoza je na repertoaru "Bajke i još nešto" Kazališta Virovitica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter