na blagdan svete ane

FOTOGALERIJA / Baronova fešta i Smotra vina: Istra postaje eno gastronomska destinacija

| Autor: Branko Biočić


Podjelom nagrada najboljim vinarima u Sv. Martinu u općini Sv. Nedjelja započela je Baronova fešta i Smotra vina Istočne Istre koja je održana na Sv. Anu 26. srpnja. Dvjema komisijama sastavljenih od osam enologa i dva somelliera predsjedavao je dr.sc. Kristijan Damijanić.

Na ocjenjivanje je ukupno pristiglo 106 uzoraka vina sa strane 34 vinara od Pule do Kastva. Ukupno su dodijeljene dvije velike zlatne medalje, 33 zlatne, 55 srebrne, 13 brončanih i 1 počasna što govori o velikoj kvaliteti vina na ovim prostorima. Ovogodišnji šampioni po su kategorijama za bijela svježa vina – Vina De Fredi – Malvazija 2023., Bijela zrela vina – Baćac wieneri – Malvazija Calypsa Histria 2022., Crna svježa vina – Vina Miletić – Teran 2023., Crna zrela vina – Vina Šegota – Merlot 2021., Rose - Vina Zahtila – Merlot 2023.- Glavnu nagradu Best in Baron dobio je vinar Fredi Licul iz Šumbera iz Vina De Fredi za malvazija 2023.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Načelnica općine Sveta Nedelja Irene Franković koja je bila suorganizator uz udrugu vinara i vinogradara Trs je rekla:

- Blagdan Svete Ane, tradicija je među žiteljima naše općine koji se uvijek obilježavao svetim misama i hodočašćem a od ranih dvije tisućitih na taj datum organiziramo izložbu vina lokalnih vinara. Područje svetog Martina, Nedešćine i Šumbera okruženo je mnogobrojnim vinogradima a poznato je i da je naš plemenitaš barun Batialla-Lazarini u podnožju svog imanja zasadio vinograd.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Suradnjom općine, njezine TZ i udruge Trs od prošle je godine izložba lokalnih vinara prerasla u Smotru vina Istočne Istre od Pule do Kastva te se u spomen na baruna i zbog mjesta gdje se održava promijenjen naziv u Barunova fešta. Podizanjem kvalitete ponude naših lokalnih vinara i agroturizama naše područje postaje eno gastronomska destinacija ali i područje u kojem se može doživjeti tradicija istarskog čovjeka. Ovogodišnja smotra i rezultati ocjenjivanja pokazali su da su naši lokalni vinari reprezentativni na istarskoj vinskoj sceni. Zadaća je svih nas je, na čemu radimo i raditi ćemo u budućnosti, brendiranje destinacije kao eno gastronomske što je i prilog održivosti kao i cjelogodišnjem radu, rekla je Franković.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Glavni meštar cijele fešte i prdsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine „Trs“ Valter Licul je dodao:

- Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 106 uzoraka od 34 vinara. Nadamo se da će se iduće godine prijaviti još više vinara s još više uzoraka pa već sada razmišljamo o formiranju tri komisije za ocjenjivanje kako bi se ocjenjivanje moglo obaviti u jednom danu. Već od prošle godine postavili smo visoke standarde i granice i odmah postali jedna od vodećih i kompetitivnijih smotri vina u Istarskoj i primorsko-goranskoj županiji.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Na čelu ocjenjivačkog tima koji su činili enolozi i somelieri iz Istre, Rijeke i Zagreba je i ove godine bio dr.sc. Kristijan Damijanić. Tehničko vodstvo ocjenjivanja prepustili smo iskusnim ekipama iz Jurikte i E-kompiutinga iz Pazina koji su prilagodili softver našim zahtjevima, rekao je Licul, a predsjednik ocjenjivačke komisije dr.sc. Kristijan Damjanović dodao:

- Velik je bio tu broj uzoraka vina, čak 106, što znači da je komisija imala pune ruke posla, ne samo zbog broja uzoraka, već iz razloga izuzetne kvalitete vina a Sanja Brnobić, direktorica marketinga Udruge Vinistra rekla je da ove godine slave tridesetu obljetnicu udruge i modernog vinarstva u Istri te da je veseli da i istočna Istra staje uz bok već afirmiranim vinarima zapadne Istre. Na fešti su po prvi put bili predstavnici Europskog viteškog vinskog reda, a legat za Istru i Hrvatsko Primorje Miroslav Hero poručio je da je vino nešto najbolje što je dao Bog i čovjek:

- Rakiju pečemo, biru kuhamo a vino je sklop onoga što čovik radi, a Bog pripomogne, rekao je Hero pohvalivši manifestaciju te poručio da će glas o ovim vinima prenijeti i dalje jer europski viteški vinski red postoji u 28 država. Dr. Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu pozdravio je prisutne u ime župana i istarske županije te istaknuo da mu je drago da se vinari istočne Istre ovako organiziraju kao i da su istarska vina na svjetskim stolovima, naročito zapadne Istre, ali i da istočna Istra pokazuje svoj veliki potencijal.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Teran ovdje ima svoj geografski položaj što moramo iskoristiti a malvazija je druga po proizvodnji vina u Hrvatskoj i možemo reći da je to danas svjetsko vino ali još ima posla. Kvaliteta vina nije upitna ali bitna je opremljenost, edukacija i struka u čemu će pridonijeti naši stručnjaci. Pred vinarima s ovog područja sigurno je budućnost, rekao je Pinzan.

Nakon dodjele nagrada nastavljena je pučka fešta u Baronovom kortu na kojoj su mnogobrojni posjetitelji mogli kušati razna vina koje su na svojim štandovima nudili vinari, gljivarski kotlić udruge Martinčica, topla istarska jela, sir i pršut Agroturizma Radičanin, ponudu sa raznih štandova među kojima su bili pčelarski proizvodi OPG Licul, štanda udruge žena Mendula a za glazbeni dio fešte pobrinuli su se Anelidi i Vesna Nežić Ružić.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter