SREDNJOVJEKOVNI FESTIVAL

U Savičentu stiže 450 kostimiranih sudionika

| Autor: Doria Mohorović
S prošlogodišnjeg izdanja

S prošlogodišnjeg izdanja


I ove godine, od 2. do 4. kolovoza, održava se 12. izdanje Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu, najvećeg festivala oživljene povijesti u regiji. Načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo je da se veseli skorašnjem početku novog festivala, u kojem će posjetitelje dočekati puno različitih aktivnosti i točaka po cijelom mjestu.

U lovu na rekord

- Naš festival je prošlogodišnji finalist za nagradu turističkih događaja Hrvatske turističke zajednice. Među stotinjak prijavljenih događaja na razine Republike Hrvatske, iznimna nam je čast i ponos ući u samu završnicu među tri događaja godine. Na svima nama je da to ove godine i opravdamo. Ne sumnjam da će to biti tako, tako da zahvaljujem svim učesnicima na festivalu koji su se ove godine odazvali, organizacijskom timu, svim donatorima i sponzorima. Nadam da će gosti koji budu u Savičenti to znati prepoznati i da će biti u puno većem broj nego lani, pa da oborimo i taj rekord, rekao je Perković.

Bogat trodnevni program u organizaciji Općine Svetvinčenat, Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Savičente d.o.o., predstavio je i direktor Turističke zajednice Dean Pustijanac, koji je istaknuo da "festival svake godine oplemenjuje Savičentu".

- Program obuhvaća kompletnu starogradsku jezgru, Kaštel Morosini - Grimani, placu i travnatu površinu Žlinju ispod kaštela, gdje su smješteni tabori. Ove godine nam dolazi 20 udruga na festival, i to iz Italije, Austrije, Slovačke, Mađarske i Hrvatske. Imat ćemo do sad najviše kostimiranih učesnika, oko njih 450, ali i više izlagača. Svake godine gledamo obogatiti naš program festivala. On ima jednu svoju formu koju smo nekako standardizirali i možemo reći da je to i dobitna kombinacija što je tematski podijeljen na tri dana. Obiteljski dan, dan viteštva, dan legendi. Petak je rezerviran za već tradicionalnu i najiščekivaniju aktivnost za one najmlađe: dječju bitku za obranu kaštela. Sam dan viteštva u subotu više je fokusiran na same borbe vitezova, na pucanje topova, prezentaciju srednjovjekovne artiljerije, konjički turnir. U nedjelju smo većinu programa fokusirali na naše legende, a to su legende o vještici Mare, s kojom i završava naš festival, kao i atraktivno scensko spaljivanje kaštela, najavio je Pustijanac pa dodao da sam festival svakog dana počinje u 18 sati, kada viteški tabori otvaraju svoja vrata. Nakon toga posjetitelje očekuje streličarski show i nastupi sokolara. U petak se očekuje službeno otvaranje festivala sa svečanim mimohodom u kojem sudjeluju sve udruge, a kroz sva tri dana održat će se 60 programa.

Kako se moglo čuti, važan dio festivala je i tematski park Sanc. Michael iz Raponji, važna karika koja je dio ovog festivala od prvog dana. Oni će predstaviti različite srednjovjekovne igre, koje su i novinari imali priliku isprobati na jučerašnjoj pressici, a koje posjetiteljima garantiraju dobru zabavu, uz dozu spretnosti i koncentracije. Njihova vještica pripremat će čarobne napitke za djecu, a svi koji se okušaju u njihovoj pripremi, dobit će povelju.

Srednjovjekovni duh

- Tu će biti različitog sadržaja, posjetitelji će moći gađati lukom i strijelom te samostrijelom. Bit će tu i nekoliko vrtuljaka, pa i novi vrtuljak s bačvama, što nije još i nismo vidjeli nigdje u Hrvatskoj da postoji. Pokušavamo svake godine biti što bolji i uvijek nešto imati novo, najavio je Veseljko Otočan, vlasnik spomenutog parka. Pravu srednjovjekovnu feštu u Kaštelu Morosini-Grimani, uz kratke i zabavne predstave Comedie di Vin te plesne točke Holloenek Hungarica koji uvijek probude srednjovjekovni duh, najavio je Matija Ljuba, voditelj za poslove upravljanja kaštelom. Bit će tu i bogata gastro ponuda koju priprema Lucky Goat.

- A osim klasičnih osvježenja na šanku, novost ove godine nam je i srednjovjekovni koktel bar, odnosno jedan srednjojekovni lounge gdje posjetitelji mogu malo predahnuti od cijele to ludorije koja se događa okolo, napuniti baterije da imaju snage za sve što ih dalje čeka. Imat ćemo i kutak sa suvenirima i poklonima, tako da svi mogu jedan dio festivala odnijeti kući tako da im te emocije budi tokom cijele godine, najavio je Ljuba.

Cijena ulaznice iznosi 9 eura za odrasle, 5 eura za djecu do 14 godina, a sva djeca koja prođu kroz portal s otvorom visine mača, imaju slobodan ulaz. Ulaznice je moguće kupiti i u pretprodaji do 31. srpnja putem interne stranice Kaštela Morosini - Grimani, po nižim cijenama od 7 i 4 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter