Duh Istre za nove generacije

Proslava Dana Općine Višnjan donosi ovog vikenda bogat dvodnevni program

| Autor: Tea Tidić
(Foto: Općina Višnjan)

(Foto: Općina Višnjan)


Ovog vikenda Općina Višnjan slavi svoj dan, i to autentičnom istarskom proslavom koja se održava u subotu i nedjelju, 27. i 28. srpnja, te obiluje kulturno-zabavnim i sportskim sadržajima koji jačaju zajedništvo i istarski duh.

Posjetitelje očekuje jedinstvena dvodnevna proslava, a poseban značaj ima i Svečana sjednica Općinskog vijeća koja je otvorena za širu javnost, a održat će se Trgu Pina Budicina. Na sjednici će Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan, i Mario Peršurić, predsjednik Općinskog vijeća dodijeliti općinska priznanja sumještanima za njihov doprinos razvoju zajednice.

Boćanje i izložba goveda

Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan pripremili su program duboko ukorijenjen u tradiciji ovog kraja. Posjetitelje očekuje 54. Memorijalni turnir u boćanju, tradicijskoj sportskoj igri koja datira još iz doba antike, a koristila se za natjecanje u preciznosti. Boćanje je više od igre u Istri; ono je simbol tradicije, zajedništva i kulturnog identiteta. Kroz stoljeća, ova igra je ostala omiljena aktivnost koja povezuje ljude, pružajući im priliku za druženje, natjecanje i uživanje u životu. Sudjelovanjem u turniru i praćenjem ove dinamične sportske igre, posjetitelji će imati priliku na jedinstven način upoznati običaje i ljude ovog kraja. Slično je i s turnirom u briškuli, zahtjevnoj igri koja potiče strateško razmišljanje i planiranje, ali je i prilika za druženje i razmjenu lokalnih priča koje se prenose s generacije na generaciju. Zasigurno su briškula i boćanje jedinstveni čuvari tradicije ovog kraja.

Jedinstvena izložba istarskog goveda, poznatog kao boškarin, predstavlja važan dio kulturne baštine Istre, a pritom je u Višnjanu i sjedište Saveza uzgajivača istarskog goveda. Njegova prisutnost na izložbama i manifestacijama, kao i u gastronomskoj ponudi, simbolizira napore zajednice Višnjana u očuvanju ove autohtone pasmine i istarskog ruralnog nasljeđa. Svakako se delicije od boškarina ne propuštaju u lokalnim restoranima, a izložba je fenomenalna prilika da se upoznate s autohtonom istarskom robusnom pasminom s velikim, dugim rogovima, njihovim prepoznatljivim simbolom.

Uz turnire u boćanju i briškuli, održat će se međunarodni turnir u stolnom tenisu. Za glazbeno-koncertni spektakl u nedjelju od 22 sata pobrinut će se energični The Night Express Band, najhvaljeniji band na ovim prostorima. Primarno obrađuju urbane skladbe, ali imaju i svoje autorske skladbe, poput "Do kraja života", "Totalno ludilo", "Ljubavi i pozitive" i "Nova susjeda", a veliki uspjeh doživjele su i obrade pjesama Atomskog skloništa "Djevojka br. 8", te "Za tebe" KUD Idijota.

Uoči koncerta, najmlađi sumještani i posjetitelji Općine Višnjan uživat će u jedinstvenoj dječjoj animaciji "Ludi laboratorij". Edukativna i zabavna radionica popularizira znanost te na specifičan i zabavan način približava djeci nekoliko znanstvenih područja kroz zanimljive eksperimente. Dio eksperimenata osmišljen je tako da ih djeca mogu samostalno izvoditi. Dan Općine Višnjan uveličat će i nastup spretnih Mažoretkinja Višnjan.

Svečana sjednica

Bitno je napomenuti da se Dan Općine Višnjan održava na blagdan Sv. Magdalene, pa se u narodu često naziva i "fešta za Magdalenjinu". Program u subotu, 27. srpnja, započinje s 54. Memorijalnim turnirom u boćanju u 16 sati, a kulminirat će Svečanom sjednicom Općinskog vijeća na Trgu Pina Budicina od 20 sati. U nedjelju, program počinje u 10 sati i kulminira koncertom The Night Express Band od 22 sata na Trgu Pina Budicina. Proslavu prati izvanredna lokalna gastro i eno ponuda, koja se prepoznaje po svojoj neusporedivoj kvaliteti. visnjan.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter