DOBRE VIJESTI

Odgojiteljicama na Pazinštini plaće veće za 16 posto

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Novi kolektivni ugovor za Dječji vrtić »Olga Ban« Pazin potpisala je gradonačelnica Suzana Jašić sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije te Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. Uz Grad Pazin, kao osnivača vrtića, ovih će ga dana potpisati i općine Pazinštine koje su sufinancijeri.

Usklađivanje plaća

Kolektivni ugovor primjenjivat će se od početka rujna i obuhvatiti 134 zaposlenika Dječjeg vrtića »Olga Ban« Pazin kojeg će u novoj pedagoškoj godini polaziti 609 djece u devet objekata na području Pazina, Cerovlja, Gračišća, Karojbe, Lupoglava, Motovuna, Sv. Petra u Šumi i Tinjana. U skladu sa zahtjevima sindikata da se plaće u predškolskom sustavu usklade s osnovnoškolskim, što je ujedno i zakonska obaveza, njime je predviđeno daljnje povećanje u masi plaća od 12,67 posto dok bi povećanje plaća za odgojiteljice bilo čak 16 posto, čime je značajno smanjen zaostatak za plaćama u osnovnom školstvu koji će od rujna iznositi 7 posto. Novim kolektivnim ugovorom plaće odgojiteljicama iznosit će 1.593 eura (bruto 1). Primjerice, odgojiteljica s pet godina radnog staža, bez djece, imala bi između 1.150 i 1.200 eura neto.

Pozitivnim trenutkom za Grad Pazin, za sedam susjednih općina i za sam sustav predškolskog odgoja u središnjoj Istri, nazvala je gradonačelnica Suzana Jašić potpisivanje kolektivnog ugovora. Posljednjih deset, petnaest godina, kazala je, bila su velika infrastrukturna ulaganja u gotovo svakoj općini i u Gradu Pazinu, koja još uvijek traju. Dograđuju se objekti vrtića, grade novi. Središnja Istra pokazala je da želi razvijati predškolski odgoj.

- Svi mi gradili smo i gradimo, ali u ovom trenutku imamo najviše problema s ljudima. Od 2021. godine do danas Grad Pazin je u nekoliko navrata dizao plaće u sustavu predškolskog odgoja međutim one su bile toliko male i toliko se dugo nisu povećavale, da ih čak ni naših nekoliko korekcija od 5, ili 10 posto, nije ih uspjelo izravnati s onima u osnovnoj školi. Da bi uhvatili korak s osnovnom školom, zajednički smo dogovorili na koordinaciji Grada Pazina i sedam susjednih općina, da od 1. rujna dižemo plaće u ukupnim sredstvima 12,5 posto, s time da će odgojiteljicama kao nositeljicama djelatnosti, te plaće porasti čak za 16 posto. Od rujna za osnovnom školom zaostajemo tek 7 posto. Bez obzira na sve, odlučili smo da je daljnji razvoj predškolskog odgoja moguć jedino ako ljude pošteno platimo, da ne bi mijenjali posao, da ne bi izlazili iz struke u neka zanimanja za koja se nisu školovali. Želimo vratiti dostojanstvo i poželjnost rada u predškolskom odgoju, kazala je Jašić. Najavila je da će od početka iduće godine Pazin moći zadovoljiti potrebe svih roditelja koji će htjeti upisati svoje dijete u jaslice ili u vrtić.

Do sada se, kazala je također pazinska gradonačelnica, uspijevalo održavati sustav bez da se povećava iznos sufinanciranja roditelja i bez da se ulazi u neke minuse, međutim ovo je bio prijelomni trenutak gdje je zajednički, osam jedinica lokalne samouprave reklo, da se mora plaće značajnije dignuti, mora čuvati predškolski odgoj i mora podijeliti taj teret s roditeljima.

- Odluka da povećamo plaće i da povećamo sufinanciranje roditelja bila je zajednička. U osam jedinica lokalne samouprave različite su političke stranke, možda i kutovi gledanja, no tu smo zajednički odlučili da je to jedini put kojim možemo ići dalje. Postoje lokalna pitanja koja su nadstranačka, a pitanje skrbi o djeci, dostojanstva zaposlenika u sustavu predškolskog odgoja nadstranačko je pitanje, kazala je Jašić.

Ove godine, naglasila je Marica Kurtek, voditeljica Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za Pazin, Labin i Buzet, konstantno su u pregovorima gdje se pokušava na zajednički način iznaći rješenje kako sa sredstvima kojima grad i općine raspolažu, napraviti što bolje i što više za sve djelatnike u predškolskom odgoju.

- Ovo je drugi ovogodišnji korak povećanja. Osim povećanja plaća, prvo kroz osnovicu, a sada kroz koeficijente, konstantno smo radili na povećanju drugih prava, neoporezivih primitaka, regresa, dodataka, nematerijalnih prava u vidu povećanja dana godišnjeg odmora... Konstantno radimo na podizanju prava kako bi osigurali dostojnu plaću zaposlenicima, ali i privukli nove, kazala je Kurtek te dodala da ih još jedan korak dijeli do usklađenja plaća u vrtiću s plaćama u osnovnom školstvu. Sindikalna povjerenica SIKD-a za vrtić Dajana Salopek Aničić naglasila je da se Grad Pazin pokazao kao dobar socijalni partner u svim pregovorima.

- Svjesni smo da je poskupljenje vrtića nepopularna mjera, ali to je nužno. U jednom trenutku prijetilo je urušavanje predškolskog sustava, jer nije bilo djelatnika, kazala je Salopek Aničić.

Gradonačelnica Jašić nadovezala se te rekla da se prilikom pregovora sa sindikatima nije držalo fige u džepu, već se išlo sporim koracima, ali pošteno i odgovorno. Osvrnula se na novu ekonomsku cijenu vrtića koja iznosi 461,16 eura mjesečno po djetetu, Grad i općine sufinanciraju 76 posto ekonomske cijene, dok će roditelji kroz uplatu od 130 eura po djetetu financirati 24 posto cijene. To će omogućiti ne samo da se zadrži postojeća kvaliteta nego i podigne razina dostupnosti smještaja djece u jaslice ili vrtić. Govoreći o rekonstrukciji i dogradnji prostora za vrtić u Društvenom centru Veli Jože, prenijela je da se radovi polako primiču kraju te u rujnu kreće opremanje.

Povećanje cijene vrtića

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentira da je povećanje cijene vrtića, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, izazvalo revolt roditelja koji smatraju da Grad i općine trebaju iznaći način da teret povećanja plaća odgojiteljima ne snose roditelji, Jašić je rekla kako ne snose samo roditelji teret povećanja plaća već ga snose i grad i općine.

- Od 2021. godine do danas u nekoliko navrata povećavali smo plaće zaposlenicima, bez povećanja cijena roditeljima. Ekonomska cijena je stalno rasla, ali roditeljske uplate ostale su iste. Sada više ne možemo sami snositi povećanje plaća u vrtiću i tražimo da jedan dio tereta podnesu i roditelji kojima su se isto plaće povećavale od 2021. godine, kazala je Jašić.

Posljednji put cijena vrtića za roditelje povećana je u rujnu 2021. godine na iznos od 100 eura za vrtiće mjesečno, odnosno 106 eura za jaslice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter