Među istarskim mališanima velik broj neplivača

Na porečkoj plaži održana edukativna akcija u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Hrvatski Crveni križ je u povodu Svjetskog dana prevencije utapanja organizirao prigodnu edukacijsku akciju »Tko pliva, ne tone!« koja je održana jučer na gradskoj plaži u Poreču. Trosatnu plivačko-sigurnosnu obuku, u sklopu koje je bila i radionica »Nauči kodeks sigurnosti na vodi«, prošlo je stotinjak djece iz raznih ljetnih kampova i porečkih osnovnih škola pod nadzorom spasilačke službe i trenera Plivačkog kluba Poreč.

Morski i kopneni dio

- Cilj obuke je prvenstveno kroz igru osloboditi djecu od strahova vezanih uz plivanje. Pokazujemo im na koji način koristiti bove i ostala pomagala u slučaju neke intervencije spašavanja utopljenika, jer je to najsigurniji način pomoći. Osim tog morskog dijela postoji i kopneni dio edukacije gdje se uči reanimacija i sva ona pomoć koja se pruža utopljeniku na suhom. Djeca su podjeljena na one koji već znaju plivati i neplivački dio tako da su neki danas naučili i prve plivačke vještine, rekao nam je instruktor plivanja Nikola Kuzmanović iz Plivačkog kluba Poreč.

Statistika govori kako u Hrvatskoj godišnje u prosjeku od slučajnog utapanja i iznenadnih srčanih zastoja u vodi, premine 85 ljudi. Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je mediteranska zemlja, ali zapanjujući je podatak da između 40 i 70 posto djece ne zna plivati. Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji jedinstvena statistika uz pomoću koje se može doznati stvarno stanje, ali iskustva Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava diljem Hrvatske, pokazuju kako je broj neplivača uistinu velik. Situacija se razlikuje od županije do županije pa tako, primjerice, u Istri ne zna plivati više od 50 posto učenika drugih razreda osnovne škole dok u Vukovarsko-srijemskoj županiji ta brojka ide i do 70 posto djece.

- Iskoristili smo prigodu Svjetskog dana prevencije utapanja da skrenemo pozornost javnosti na tu lošu statistiku koja nas prati oko stradanja ljudi utapanjem i visokog postotka djece neplivača. Cilj ove akcije je pružiti djeci informacije kako se ponašati na vodi i kako sebe i druge zaštititi od opasnosti koje vrebaju na moru. Kroz razne igre oni lakše usvajaju znanja, a i shvate koliko je suradnja bitna za rješavanje nekih problema. Učimo ih i kodovima na vodi, pomoću kojih se signalizira opasnost od utapanja i ostalim stvarima vezanim uz plivanje koje će im pomoći u daljnjem životu, rekao je Erik Šepić iz Crvenog križa Pazin koji je sudjelovao u radu s djecom na porečkoj plaži.

Preventivne kampanje

Obuka neplivača nije sastavni dio Državnog pedagoškog standarda od 2010. godine, a u praksi je ta obaveza prepuštena lokalnim zajednicama, roditeljima, klubovima i školama. Znanje plivanja za suvremenog čovjeka nije samo direktan doprinos borbi protiv utapanja, nego i pridonosi kvaliteti života.

Hrvatski Crveni križ kao organizacija jedina u Hrvatskoj educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije plivanja, a možda bi obuka neplivača trebala postati sastavni dio odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. Nužno je uspostaviti međuresornu suradnju kako bi se izgradio nacionalni plan sigurnosti na vodenim površinama. Hrvatski Crveni križ je provedenu akciju na plaži u Poreču organizirao u suradnji s udrugom »Naša djeca« iz Poreča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter