"Školski mikrofon"

Uz pomoć škole, Općine i Medulin FM-a medulinski školarci pokrenuli jedinstven projekt

| Autor: Tea Tidić
(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")

(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")


Prošlog tjedna premijerno je u eteru radijske postaje Medulin FM emitirana emisija "Školski mikrofon". Ova emisija je po mnogočemu posebna, a jedinstvena - jer ovu emisiju uređuju i vode učenici medulinske Osnovne škole "Dr. Mate Demarina"

Kako saznajemo od učiteljice Barbare Vižintin, oduševljenju učenika i svih prisutnih nije bilo kraja. A sve je krenulo na jesen 2023. godine, upravo nba inicijativu učiteljice Vižintin, koja je predložila suradnju Medulin FM-u na način da školska djeca sudjeluju u programu kroz emisiju koju bi uređivali i vodili učenici. Njen prijedlog je naišao na oduševljenje, dogovorena je suradnja s Medulin FM-om dva puta mjesečno, ponedjeljkom od 14.15 sati u emisiji Ententini u trajanju od 30 minuta.

Pomoć Općine

- Učenici su poslu prionuli s velikim entuzijazmom, njihov je zadatak prikupiti informacije, obraditi ih, napisati vijesti te ih plasirati u eter. Učenici su to na početku činili uz moj poticaj, podršku i poticaj, no s vremenom su preuzeli inicijativu i odgovornost. U "Školskom mikrofonu", kako su ga sami učenici nazvali, nakon provedene ankete, sudjeluje desetak učenika, trenutno. Od slijedeće školske godine očekujemo znatno veći broj učenika, jer su učenici izrazili želju pridružiti se ovoj brbljavoj ekipi, saznajemo od Vižintin.

Kad su na jesen krenuli gostovati na Medulin FM-u, nisu bili svjesni što su uz malo sreće i puno pomoći od strane Općine Medulin, u mogućnosti učiniti.

- Na jesen 2023. godine sudjelovali su na radionici Erasmus + projekta u organizaciji općine Medulin na kojoj su osvojili iznos od 4.000 eura pomoću kojeg su opremili prostor, nabavili opremu i ozvučili jedan dio školskih hodnika. Na proljeće 2024. godine, učenici su zajedno s učiteljicom pristupili radionici za sudjelovanje u participativnom proračunu Općine Medulin, na kojoj su s najvećim brojem glasova osvojili prvo mjesto među predloženim projektima i tako iz proračuna dobili 2.500 eura koje će iskoristiti za ozvučenje preostalog dijela škole, kaže Vižintin.

(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")

Načelnik Ivan Kirac izrazio je svoje oduševljenje i ponos povodom otvaranja školskog radija.

- Kada sam prvi put čuo o ovoj ideji, odmah sam znao da moramo pružiti svu moguću podršku. Vidjeti vas, dragi učenici, kako preuzimate inicijativu, kako surađujete, učite i stvarate – to je neprocjenjivo. Pokazali ste nam što se sve može postići kada vam se pruži prostor i prilika za izražavanje. Općina Medulin uvijek će podržavati inicijative koje mladima pružaju priliku da razvijaju svoje talente. Upravo ovdje vidimo važnost modela participativnog proračuna gdje mladi predlažu svoje ideje, a Općina pomaže u financijskoj realizaciji istih. Iznimno sam sretan što danas, ovdje, možemo slušati učenike kako vode program, intervjuiraju uzvanike, i kreiraju sadržaj, jer nam to pokazuje koliko je važno slušati mlade i uključivati ih u kreiranje naše zajednice.

Posebno želim zahvaliti svima koji su doprinijeli ovom projektu – od učenika koji su podnijeli svoje projektnu ideju u sklopu participativnog proračuna Općine Medulin, učiteljici Barbari Vižintin kao izvrsnoj mentorici, ravnatelju koji je podržao ovu ideju bez oklijevanja, te stručnim službama Općine Medulin koje su neumorno radile na provedbi projekata u području mladih, organizirale radionice i pratile financijsku i tehničku realizaciju predloženih projekata. Vaša predanost i trud su ono što je omogućilo da naš školski radio postane stvarnost, ističe Kirac.

Njihov sada već veliki brat Medulin FM im je pružio potpunu podršku, glavna urednica Jelena Vitasović poručuje:

- Izuzetno smo ponosni na naše mlade novinarske kolege i učiteljicu Barbaru Vižintin, te cijelu ekipu "Školskog mikrofona". Ova je inicijativa i partnerstva od samog početka krenula u izvrsnom smjeru, i usudila bih se kazati da smo mi na Medulin FM-u daleko više "dobili", no oni. Ne sumnjam da je ovo tek prvi korak na jednom dalekom putovanju i mentoriranju budućih školskih radija kojima će naši klinci biti izvrstan uzor. Puno, puno uspjeha želimo i nadamo se novim sadržajima, emisijama, suradnji i svakodnevnom osobnom rastu. Hvala "Školskom mikrofonu" što je odabrao MFM fameju i što smo svi zajedno u općini dobili dva radija! Ponosni i čestitke do neba!, kaže Vitasović.

Zadovoljstvo ne krije ni ravnatelj OŠ "dr. Mate Demarina", Jakov Batinović koji izjavljuje:

- Jako sam zadovoljan i sretan ostvarenim projektom i rezultatima. Činjenica je da za slijedeću školsku godinu imamo već razrađen kvalitetan projekt koji će zasigurno uključiti puno učenika, projekt koji će biti u korist učenicima i školi. Jako cijenim radio kao medij, jako ga volim i smatram da je to jedan značajan iskorak u izvannastavnim aktivnostima škole, ima apsolutno moju podršku. Uvijek se iznova zahvaljujem Općini Medulin na podršci, suradnji i praćenju svih zahtjeva škole, kojima izlazi ususret, između ostalog u ovom projektu, ističe ravnatelj Batinović.

(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")(Foto: OŠ "Dr. Mate Demarina")

Ostvarenje snova

- Osjećam se ponosno, lijepo je kada ti se ostvare želje i snovi. Izvanredan je osjećaj mlađim naraštajima prenositi ljubav prema onome što radiš. Izuzetno sam zadovoljna učenicima koji su nakon svih školskih obaveza imali vremena i volje dolaziti na naše sastanke, pa i vikendom. Pokazali su iznimnu volju i talent. Zahvaljujem ravnatelju Jakovu Batinoviću koji je podržao najprije ideju, a zatim i čitav projekt. Zahvaliti valja Medulin FM-u koji nam je dao priliku da se čuje i naš glas. Svakako veliko hvala i Općini Medulin i njihovim djelatnicima koji se trude osluškivati i zadovoljiti potrebe mladih. Sigurna sam da možemo poslužiti kao primjer dobre prakse. Pred nama je još puno posla, mladi su neiscrpan izvor ideja i pozitivne energije!, kaže učiteljica i mentorica Barbara Vižintin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater