na sve se mislilo

Od kulture i zabave do gastro manifestacija: Stiže bogato Vodnjansko ljeto

| Autor: Jelena Milović
Morena Smoljan, Edi Pastrovicchio i Diriana Delcaro Hrelja (Snimila Jelena Milović)

Morena Smoljan, Edi Pastrovicchio i Diriana Delcaro Hrelja (Snimila Jelena Milović)


Predstavljen je ovogodišnji program Vodnjanskog ljeta – Estate dignanese 2024. Bogat tromjesečni program predstavio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, njegova zamjenica Diriana Delcaro Hrelja i direktorica TZ Vodnjana Morena Smoljan.

Program službeno započinje ove nedjelje 23. lipnja, premda su se neki ljetni događaji, kao svojevrsni uvod u ljeto, nizali i proteklih vikenda. Čak preko 60 manifestacija, a neke od njih u trajanju od više dana, pripremili su za domaće posjetitelje i goste organizatori u naredna tri mjeseca. Od kulture, zabave, gastro manifestacija - na sve se mislilo na Vodnjanštini.

- Otvorenje je ove nedjelje na placi s tradicionalnim vatrama Sv. Ivana zajedno s Zajednicom Talijana, izložbom keramičke grupe te kasnije, u noćnim satima, imamo i jednu novost na temu - igru s vatrom. Slijedi nam bogato ljeto kroz tri mjeseca manifestacija na cijeloj Vodnjanštini, ne samo u Vodnjanu, a posebno bih se zahvalio svim udrugama, klubovima, svim ustanovama i umjetničkim galerijama koje su se uključile u Vodnjansko ljeto, što daje poseban pečat jer je u sve uključena i zajednica.

Najviše problema smo imali kako nam se programi ne bi preklapali, rekao je vidno zadovoljan gradonačelnik koji je pozvao građane, neovisno otkuda dolazili, da se odazovu i posjete manifestacije koje su na programu.

Slijede nam tako već tradicionalne večeri: Perojska fešta, Galižanska fešta i nezaobilazna Bumbarska fešta koja se ove godine poklapa s Danom Grada, tako da će se Dan Grada obilježiti 09. kolovoza. Pred sam kraj ljeta očekuje nas i Fešta od puževa u Galižani, a cijelo ljeto bit će popraćeno gastro eventima uz različite delicije.

Sve će zatvoriti Leron - međunarodni festival folklora, koji je specifičnost i bogatstvo Vodnjana te na kojem se može upoznati puno kultura i tradicije. Sama Vodnjanština ima čak četiri folklorne skupine, s tradicijom posebnosti svakog mjesta.

- Ono što svako dijete čeka na Vodnjanštini je revija dječjih filmova koja će se odvijati tijekom srpnja i kolovoza. U Peroju će biti prikazivani crtani filmovi ponedjeljkom, utorkom u Galižani, a srijedom u Vodnjanu.

Nastavljamo i s projektom Art kino "Cineast" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i tijekom cijelog ljeta u program su uključene sve naše galerije. Ove subote s početkom u 20.30 sati održat će se 19. po redu plesna revija Istarske županije u organizaciji Društva naša djeca te nastavljamo sa svim tradicionalnim pučkim feštama.

I ove će se godine održati festival Sete Sóis Sete Luas - 12. srpnja, a imat ćemo prilike ugostiti izvrsne umjetnike iz Brazila, Italije, Martiniquea, Portugala i Španjolske. Istaknula bih još datum 24. srpanj kada imamo dobrodošlicu svim gostima Vodnjana, u suradnji s ugostiteljima i iznajmljivačima. Na toj će večeri nastupiti KUD Uljanik, DJ, bit će tu koktela, a vjerujem kako će sve biti nešto posebno, najavila je Delcaro Hrelja.

Na tradicionalnim feštama nastupit će poznati izvođači: u Peroju Koktelsi, u Galižani 27. srpnja Zlatko Pejaković, na Bumbarskoj fešti 10. kolovoza Maja Šuput te na Fešti od puževa Night Express. Turistička zajednica i ove godine nastavlja s besplatnim vođenjem gostiju te kreću od sljedećeg mjeseca svakog utorka i četvrtka.

- Kroz dva mjeseca imamo dva besplatna vođenja tjedno, a kreću uvijek u istoj satnici - u 10 sati ujutro ispred našeg ureda. Utorkom su vođenja na engleskom i talijanskom jeziku, a četvrtkom na hrvatskom i njemačkom jeziku. Ta nam se akcija pokazala iznimno uspješnom i za nju uvijek ima jako puno zainteresiranih.

Posjetitelji mogu uz naše vođenje jako puno saznati o Vodnjanu i Vodnjanštinu, a fokus je na Vodnjanu, jer se tuda prolazi. Krenuli smo i s koncertima koje već neko vrijeme pokušavamo "pomaknuti" iz centra naših naselja pa smo tako započeli s Parkom kažuna, a nastavljamo s 30. lipnja s jazzom.

U Galižani smo također odabrali jednu malo drugačiju lokaciju - Sv. Just, u dvorištu crkve koje je magično mjesto za koncerte, a ove godine slijedi i jedna nova lokacija. Naime, 14. rujna ćemo imati završnicu jazz koncerata u dvorištu Crkve svete Madone Traverse. Želimo spojiti dobru glazbu i neke naše posebne lokacije, opisala je Smoljan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter