In memoriam

Napustila nas je Maria Grazia Benčić Bazzara (Nella)

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


S poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od naše sugrađanke Marije Grazije Benčić Bazzara (Nelle) - značajne i po mnogočemu jedinstvene stanovnice grada. Njen se dugogodišnji rad i nadasve životno opredjeljenje moglo pratiti u višedesetljetnim zalaganjima u svim tijelima i institucijama koje su promicale talijanski jezik i kulturu u Poreču i Istri općenito. 

Maria Grazia Benčić Bazzara (Nella) rođena je 3. kolovoza 1947. u Poreču. Nakon završetka talijanske osnovne škole u Poreču, gimnazije u Rovinju i Pedagoške akademije u Puli, svoj radni vijek započinje 1966. godine kao učiteljica povijesti i zemljopisa u Osnovnoj školi Tar. Godine 1970. zapošljava se u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo" u Poreču gdje od 1987. postaje voditeljica Odjela na talijanskom jeziku. Devedesetih godina vodila je projekt obnove zgrade te osamostaljivanja i osnutka Talijanske osnovne škole i dječjeg vrtića "Bernardo Parentin", gdje je zaposlena kao ravnateljica od 1994. do umirovljenja 2009. godine. U svoj rad u školi ulagala je veliki trud, naročito devedesetih godina, kada je, zahvaljujući njenom stručnom zalaganju, naglo porastao broj upisanih učenika pa je škola postala model za sve takve obrazovne institucije u Istri. U pedagoškoj je struci radila čak 43 godine. 

Tijekom svoje karijere obnašala je mnogobrojne važne funkcije. Bila je članica predsjedništva Talijanske Unije (Unione Italiana) i članica poglavarstva porečke Zajednice Talijana (Comunità degli Italiani). Bila je članica, a potom i potpredsjednica Skupštine Općine Poreč od 1989. do 1993. godine.

Za svoj je rad nagrađena strukovnim priznanjem "Uzorni učitelj". Nagradu za cjelokupni pedagoški rad "Antonio Pellizzer" dobiva 2009. godine. Grad Poreč dodijelio joj je nagradu "30. april" 1996. godine, 2000. godine dobila je nagradu "Sveti Mauro", dok je 2021. godine uručena Zahvalnica Grada za njeno zalaganje, koje je utkano je u temelje porečke kulture i identiteta te će se i dalje njegovati.

Opraštamo se od Nelle, osobe koja je tako duboko poznavala i voljela svoj grad i njegove ljude, uz zahvalu za sve njene ljudske i stručne doprinose Poreču i Porečanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater