Prvo izdanje gastro manifestacije Sea gušti - Festival od svih morskih gušti u organizaciji TZ Labin uz asistenciju lokalnih ugostitelja, ribara i vinara napunilo je rabačku rivu Labinjanima, Rapčanima, domaćim gostima koji su stigli sa raznih strana, ali i turistima.
Bogat program i morske delicije, svirke grupa Side Efects i Cubismo donijele su dobru zabavu i zadovoljstvo za nepce od 18 do 23 sata. Posjetitelji su mogli poslušati edukaciju o ribi kao namirnici te na praktičnim primjerima uživo vidjeti kreativne načine pripreme ribe od strane lokalnih gastro stručnjaka Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića te poznatog chefa Davida Skoke.
-Ovo je prva fešta ovakve vrste u Rapcu, jako je dobro organizirana. Ovakve fešte bi trebalo biti u svakom ribarskom mjestu, ali ne samo u ribarskom nego tamo gdje se cijeni domaći proizvod i domaća spiza. Ja radim fini ragu od folpi i totana i to ćemo servirati sa jednom paštom koja se zove conchiglioni i na kremici od karfiola. Kombinacija je bomba. Malo ćemo posuti gore sa tostirani mendulama, to će biti za prste polizat, rekao je David Skoko. Iz radionice Hrvoja Hrvatina i Tonija Dragičevića koji je pokazao kako se filetira oslić moglo se besplatno kušati barbon s palentom i povrćem te oslić s krumpir salatom i kremom „Triestina“.
Vrhunske delicije sezonskog ulova od strane lokalnih ribara pripremali su lokalni ugostitelji, restoran Tri murve iz Vozilića koji je nudio škampe, brodet od mekušaca a palentom i ugostiteljski obrt Mika iz Labina gdje su se mogle kupiti dagnje na buzaru, pržene lignje, hladna tjestenin as kozicama itd . Cilj Festivala od svih morskih gušti bio je naglasiti važnost izvrsnosti lokalnih namirnica i prezentaciju rada lokalnih ribara te promovirazi svježe ulovljene ribe, a posjetitelji su uz morske specijalitete mogli kušati vina vinara iz udruge Trs, Fuhtar, Matiška, Juričić, Bačac i Perinić te pivo Labinske craft pivovare Labona.
- Vrlo sam zadovoljna cijelom manifestacijom i odazivom jer je došlo jako puno ljudi. Ujutro smo imali radionicu prebiranja ribe, došla je kočarica i donijela ribu. Hrvoje Hrvatin je djeci objašnjavao kako se riba lovi i kako se vadi iz mreže. Bilo je škampi, grilja, folpi, oslića, lignji. To je sve iskorišteno u pokaznim radionicama. Ugostitelji su ponudili raznovrsne delicije u raznim kombinacijama, od hobotnice na salatu, prženih lignji, pidoća odnosno dagnji, buzare sa palentom i mekušcima i hladnu tjesteninu sa kozicama. Ukupno je pripremljeno 1500 porcija po cijeni od šest do 12 eura, ovisno o tome što je tko želio. Imali smo tu i lokalne vinare iz udruge Trs sa svojim kvalitetnim autohtonim vinima, labinsko craft pivo Labona pa je hrane i pića bilo dovoljno za svakoga tko je došao na ovu manifestaciju koju ćemo ponoviti u rujnu, rekla je direktorica TZ Labin-Rabac Astrid Glavičić.
Među posjetiteljima primijetili smo i euro parlarmentarca Valtera Flega i predsjednika IDS-a Dalibora Pausa sa suprugama te mnogo poznatih lica sa labinštine.
Nakon zagrijavanja grupe Side Effectskoja je izvodila niz hitova glavna zvijezda glazbenog programa bila je na kraju fešte popularna grupa Cubismo sa čak devet članova iz Venezule, Kube i Hrvatske koje se pokazala kao majstor energičnog jazz salsa zvuka i latinsko.aametičkih ritmova koji je oduševio, zabavio i rasplesao punu rivu.
Inicijativa "Za Labin bez plastike" koja posebnu pažnju pridaje održivosti ponudila je korištenje biorazgradivi pribor, višekratne čaše uz kauciju od dva eura te besplatnu limunadu a Vodovod Labin osigurao je vodu iz javne vodoopskrbe. Na manifestaciji je bio prisutan i foto kutak za pamćenje, Kombi Bajadera.