rovinjsko selo

FOTOGALERIJA / Otvoren boravak Centra za pružanje usluga u zajednici "Ruža Petrović"

| Autor: Doria Mohorović


Jutros je u Rovinjskom Selu svečano otvoren boravak Centra za pružanje usluga u zajednici "Ruža Petrović". Riječ je o prostoru stare škole na adresi Velebići 6, dobiven na korištenje od Grada Rovinja, u kojem će se pružati nova usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške, kao i usluga boravka za deset korisnika s područja općine. Ovaj značajan korak u radu ove institucije, uslijedio je nakon što je prije nekoliko dana u Puli otvoren dugoočekivan Centar za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović, gdje su obnovljeni i adaptirani novi prostori u kojima će se pružati dosadašnje usluge i razvijati nove izvaninstitucionalne usluge i aktivnosti.

Današnjem otvorenju u Rovinjskom Selu, gdje će buduće korisnike dočekati osvjetljen i ugodan prostor, prisustvovali su ravnateljica Centra Davorka Belošević, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić, kao i brojni suradnici te predstavnici socijalnih usluga.

"Ovo je velik dan za Centar", istaknula je ravnateljica, zahvalivši se pritom svima koji su bili uključeni u projekt, a bez kojih njegova realizacija ne bi bila moguća. U ovom će prostoru, kako je rekla, stručni radnici pružati uslugu savjetovanja i psihosocijalne podrške. "Grad Rovinj ustupio nam je prostor bez naknade da mi možemo početi ovdje djelovati. Kako bi to bilo moguće, ušli smo u europski projekt "Ruža" koji je trajao pet godina. Iako je bilo puno izazova i prepreka, to nas nije spriječilo da mi prostor adaptiramo i pripremimo za pružanje usluga boravka. Jako puno će nam u tome pomoći Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Rovinj (nekadašnji Centar za socijalnu skrb). Nadam se da ćemo uskoro krenuti s time, što ovisi o licenciranju usluga Istarske županije, rekla je Belošević zahvalivši se pritom rovinjskoj gradskoj upravi na ustupanju prostora, kao i na polici životnog osiguranja za jednog korisnika.

"To je nova usluga na ovom području. Ali, Centar za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović, nekadašnji Dječji dom Ruža Petrović, u svom dijapazonu pruža velik broj usluga. Pružamo uslugu smještaja, uslugu organiziranog stanovanja sa sveobuhvatnom i povremenom podrškom. Pružamo i novu uslugu organiziranog stanovanja za trudnice, odnosno za roditelja do godine dana života djeteta, s mogućnošću prolongiranja do treće godine njegova života. Pružamo uslugu boravka na području Pule, što smo u jednom periodu morali smanjiti zbog Covida i manjeg broja stručnih radnika. No sad, kako se ponovno vraćamo u naše prostore, širit ćemo tu uslugu i pored svega toga pružati uslugu savjetovanja i psihosocijalne podrške. U budućnosti se nadam da ćemo raditi i obiteljsku medijaciju, rekla je ravnateljica, ističući da se upravo zbog cilja pružanja izvaninstitucionalnih usluga, ustanova "transformirala" iz Dječjeg doma "Ruža Petrović" u Centar za pružanje usluga u zajednici "Ruža Petrović". S područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad analizirat će koliko bi djece i obitelji htjeli uključiti u ovaj boravak, a što se tiče aktivnosti, prilagođavat će se potrebama mještana na ovom području, ovisno o školskoj nastavi. Jer, korisnici koji će boraviti u ovom "dnevnom boravku", školske su dobi.

"Drago mi je da gradovi i općine prepoznaju potrebu Centra za pružanje usluga u zajednici, da pružaju potporu našim korisnicima i daju im vjetar u leđa da kad krenu u samostalni život mogu barem kroz dvije godine funkcionirati", naglasila je Belošević dodajući da se nada da će moći pomoći djeci i s ovog područja, kao što to čine na području grada Pule.

Rovinjski gradonačelnik istaknuo je da Grad Rovinj prati i nastavit će pratiti sve izvaninstitucionalne aktivnosti koje se odvijaju u području socijalne skrbi i zdravlja, a osobito one koje se tiču ranjivih skupina - umirovljenika i djece.
"Ono što je bitno za reći je da ovaj prostor nije bio korišten i jako smo zadovoljni da smo mu našli ispravnu funkciju. Pogotovo jer se nalazi u našem malom naselju, malo istureniji od centra i gužve, sa svim aktivnostima koje se ovdje mogu obavljati. Ovdje se (u zgradi) nalazi Udruženje umirovljenika, mala čitaonica za potrebe Mjesnog odbora, a sada i ovaj Centar, rekao je Paliaga najavljujući i daljnje planove za proširenje prostora u ovoj zgradi što bi se, kako je rekao, u narednih godinu i pol do dvije godine, moglo realizirati. Istaknuo je i da je rovinjska gradska uprava aktivno bila uključena u projekt te da su zajedno nadišli sve prepreke.

U ime župana Borisa Miletića, kao i u ime Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, okupljene je pozdravila pročelnica Antić, istaknuvši da surađuju sa svima koji se bave ovakvim tipom usluge. "O tome koliko je dobro i kvalitetno društvo, govori koliko se ono brine o osjetljivim i ranjivim skupinama", rekla je Antić, apostrofirajući koliko su truda i rada uložili ravnateljica i njen tim, koji su s osmijehom na licu otvorili ovaj prostor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter