OŠTAR ODGOVOR UMAŠKOG IDS-A

Anja Žužić: "Nas se optužuje da ništa ne radimo po pitanju bespravne gradnje, a umaški gradonačelnik ne želi suradnju s IDS-ovim portalom bespravnagradnja.hr"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Povodom prošlotjedne objave priopćenja Grada Umaga pod naslovom "Najveći problem Istre: Tiha okupacija Istre", gdje se javno proziva umaški IDS da podržava uzurpatore i bespravne graditelje, predsjednica umaškog IDS-a Anja Žužić sazvala je tiskovnu konferenciju s temom bespravne gradnje u Umagu.

Uz Anju na konferenciji bila su i dvojica gradskih vijećnika IDS-a Sandi Fabac i Goran Miljuš, te Goran Galović iz građanske inicijative Zeleni Umag.

"Nas se optužuje da ništa ne radimo po pitanju bespravne gradnje, a jedan od rijetkih koji ne želi suradnju s IDS-ovim portalom bespravnagradnja.hr, gdje se može prijaviti svaka bespravna građevinska djelatnost, je gradonačelnik Umaga. Mi smo još 7. prosinca prošle godine prijavili pedesetak parcela većinom stranih državljana na kojima se nalaze sumnjivi objekti od alatnica, kamp kućica, pa sve do zidanih fiksnih objekata i evo tek sad nakon gotovo četiri mjeseca su nam iz Grada Umaga javili da ćemo dobiti uvid u sporna zemljišta. Sama dinamika i način rješavanja problema bespravne gradnje u Umagu nije dobra, umjesto da su se najprije fokusirali na devastaciju obale na Crvenom vrhu i to doveli u red, oni se cijelo vrijeme bave šetnicom kojom se također uništava obala", rekla je Žužić, na što se nadovezao Sandi Fabac.

"Gradonačelnik nas cijelo vrijeme javno napada, da nismo konstruktivni i ne dajemo prijedloge, a od naših 35 predanih amandmana usvojen je samo jedan. Tu su bili prijedlozi za tržnicu, drugačiju šetnicu, industrijsku zonu, naplatu parkinga, a posebna tema je POS gdje smo isto imali svoje prijedloge, s druge strane sve tri POS-ove zgrade koje su oni izgradili završile su u medijima radi afera. Zbog svega toga ruši se ugled grada Umaga i ispadamo "grad slučaj", istaknuo je Fabac.

Goran Galović iz građanske inicijative Zeleni Umag istaknuo je:

"Osvrnuo bih se na nelegalnu gradnju na šumskom i poljoprivrednom zemljištu. Već godinama, a najintenzivnije zadnjih desetak godina se gradi bez dozvola i ako nekome ide krimen zašto je toliki val bespravne izgradnje to sigurno pada na lokalnu upravu, tj. gradonačelnika koji nije ništa poduzeo.

Od 2011. godine, aktivan je zakon za legalizaciju i točno se može usporediti koliko je sada, a koliko je onda bilo nelegalnih građevina koje su se imale priliku legalizirati. Što se tiče obale u Alberima, slažem se da je to devastirano i ružno za vidjeti, ali se i pitam što je povodom toga poduzeo Grad Umag i komunalni redari. Apsolutno ništa. Na sva pitanja odgovori, prvenstveno upućeni IDS-u, su "u vaše vrijeme vi niste ništa napravili". Na kraju bih istaknuo da u Alberima imamo i najveću nelegalnu izgradnju, a to je plaža i sunčalište koje je u koncesiju dobio Petram. Pukom srećom uspjeli smo spriječiti devastaciju "stopa dinosaura" koje je prapovijesno naslijeđe i kao takvo bi ga trebali ostaviti našoj djeci".

Istaknuto je da je najveći problem komunikacija između gradske uprave i gradonačelnika s vijećnicima i građanima, koji informacije dobivaju na kapaljku.

Navelo se da je Umag 2018. godine bio šesti grad u Hrvatskoj po uspješnoj legalizaciji sa 93% riješenih slučajeva, pa su se iz oporbe zapitali o kojoj to bespravnoj gradnji iz Grada Umaga sada pričaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter