Akcije čišćenja i edukacije

Poznati pjevač Luka Nižetić izvrstan porečki SeaStar Hero

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Izuzetno sam sretan što smo tijekom jutrošnje akcije iz porečkog podmorja izronili samo jednu odbačenu limenku, što je jako dobro i velika pohvala onima koji se brinu o porečkim plažama. Podržao sam SeaStar Hero inicijativu jer sam prije svega čovjek s mora, koji živi od mora i koji voli more. Podržao sam je i zato što smatram da u današnje vrijeme nije dovoljno samo voljeti more i uživati u onome što nam ono pruža, već moramo i jako paziti na more te prvenstveno educirati mlađe naraštaje da to čine, kazao je jučer na porečkoj plaži Brulo popularni pjevač Luka Nižetić koji se aktivno uključio te postao svojevrsni ambasador ekoinicijative koju su predstavile Turistička zajednica grada Poreča i Udruga Sonda.

Za čišći planet

Izazovi onečišćenja mora i prirode, u manjim sredinama kao što je Poreč, posebno su naglašeni u ljetnim mjesecima. Zbog toga se u tom periodu organiziraju brojne akcije čišćenja, edukacije i osvješćivanja ljudi o važnosti očuvanja prirode. Svjesni da su čisto more i podmorje jedno od njihovih najvećih bogatstava, porečka Turistička zajednica i Sonda pokrenuli su SeaStar Hero projekt koji, kako je rečeno, promovira održivi turizam na istarski način, odnosno pokazuje kako se briga za očuvanje mora i čišćenje podmorja može pretvoriti u zabavu i atraktivan turistički proizvod, jedinstven u svjetskim okvirima. Ideja je jednostavna, inicijativa omogućuje svim zainteresiranima da se roneći i istražujući podmorje, na pet lokacija u Poreču uključe u akciju uklanjanja otpada koji pritom zateknu iz morskog okoliša te u klasičnoj win-win situaciji, budu dio angažirane zajednice koja doprinosi očuvanju našeg planeta te pritom osvoje i vrijedne nagrade u obliku SeaStar Hero bedževa i majica koje im na jedan dan osiguravaju značajne popuste kod niza porečkih trgovaca i ugostitelja.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Odgovornost za čišći planet je na nama te smo vrlo rado prihvatili inicijativu koja ima za cilj očuvanje našeg najvažnijeg resursa - mora. S veseljem sam prihvatio da jutros i sam sudjelujem u akciji te se nadam da će se inicijativi u velikom broju odazvati i naši dragi gosti, kazao je jučer na plaži Brulo direktor porečke Turističke zajednice Nenad Velenik.

Korisno i zabavno

Osim na toj, SeaStar heroj može se sudjelovanjem u inicijativi postati i na plažama Materada, Donji Špadići te na Gradskim kupalištima 1 i 2 gdje se nalaze posebne postaje za preuzimanje opreme za izron otpada. Sudionici se moraju javiti osobi zaduženoj za sigurnost na plaži te preuzeti mrežu i rukavice za čišćenje i krenuti roniti i vaditi otpad iz mora.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Silvija Kovačević, izvršna direktorica Udruge Sonda kojoj je ovo još jedna u nizu kreativnih inicijativa, kazala je kako je njihova želja i cilj da se akcija proširi diljem obale jer pokazuje kako briga za okoliš, koja nam zapravo treba biti prirodna, uz kreativno osmišljene projekte može biti i zabavna. Projekt su podržali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Poreč, Usluga Poreč, hotelska kuća Valamar te WWF Adria.

Za čist i uredan grad

- U zimskim mjesecima Poreč ima 20-ak tisuća stanovnika, a u ljetnim dnevna brojka onih koji borave ili gravitiraju našem gradu poraste na 150 tisuća. To opterećuje prostor i znamo koliko nam je bitno da i u tim ekstremnim situacijama naš grad bude čist i uredan. Stoga je hvalevrijedna svaka akcija edukacije i promoviranja ekoloških navika, a pogotovo jedna ovakva kojoj se u središtu nalazi more koje je naše zajedničko bogatstvo, pozdravljajući SeaStar Hero inicijativu kazao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter