Odlična vijest pred praznik Duhova

NIJEMCI SKINULI HRVATSKU S LISTE VISOKORIZIČNIH ZEMALJA Ukinuta obavezna samoizolacija po povratku s odmora

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Odlična vijest za hrvatski turizam upravo je stigla s najvažnijeg, njemačkog, emitivnog turističkog tržišta. Njemački epidemiološki institut Robert Koch upravo je objavio kako se Hrvatska više ne nalazi na listi visokorizičnih epidemioloških područja što automatski znači da se ukidaju stroga pravila koja su vrijedila za Nijemce prilikom putovanja u našu zemlju, prije svega obaveznog odlaska u samoizolaciju koji je bio ogromna kočnica za ostvarivanje većeg broja turističkih rezervacija s tog tržišta.

„To je definitivno najbolja vijest koju smo mogli dobiti pred početak dvotjednik školskih praznika Duhova u Njemačkoj. Uvjeren sam da ćemo zbog nje već narednih dana vidjeti značajan porast broja rezervacija njemačkih gostiju, a to je rezultat poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno discipliniranog ponašanja građana i pridržavanju propisanih mjera koje je rezultiralo značajnim smanjenjem broja novozaraženih građana.“, komentirajući ovu njemačku odluku kazao nam je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

On vjeruje da se ovim činom, odnosnom skidanjem Hrvatske s liste visokorizičnih zemalja, stvaraju predpostavke da se u Njemačkoj kao i lani počne za našu zemlju primjenjivati regionalni pristup, odnosno da se i na taj način uvaži činjenica da Istra ima zaista sjajne borbe i da se u kontinuitetu uspješno mjerama bori protiv širenje zaraze koronavirusa. Skidanjem s liste visokorizičnih zemalja obavezna samoizolacija prilikom povratka iz Hrvatske u Njemačku se ukida, no ostaje obaveza negativnog pcr ili antigenog testa za putnike koji nisu cijepljeni ili preboljeli covid. Ukidanje obavezne samoizolacije, prema Ostojićevim riječima, glavni je preduvijet da se dogodi bilo kakav ozbiljniji turistički promet s njemačkog tržišta, jer dok je na snazi bila takva mjera, kaže, to nije bilo realno očekivati.

„Mi moramo i dalje raditi na dobroj epidemiološkoj situaciji. Početak glavne turističke sezone je pred nama i svi moramo biti disciplinirani još više nego do sada, kako bi došli u „zeleno“ i definitivno kao zemlja bili skinuti s liste rizičnih zemalja. Ponoviti ću i da pozivam sve turistički radnike da se cijepe jer sada je to moguće. Naš Nastavni zavod za javno zdravstvo na čelu s dr. Aleksandrom Stojanović, kao i čitav Stožer na čelu s Dinom Kozlevcem rade zaista sjajan posao, a da je to tako vidimo po brojkama i epidemiološkoj situaciji koja je daleko, daleko bolja od one u ostalim županijama“, kazao je Ostojić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter