NAŠE HEROJE TREBA PLATITI

IGOR TABAK: Koliko treba biti glup da se plaće vatrogascima, tako važne službe, ostavi na tako smiješnim razinama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Vojni analitičar Igor Tabak u Newsroomu N1 je govorio o problemima s brojem kanadera koji su dostupni u trenu kada požar uzme maha, jer je njihov nedostatak postao sasvim očigledan prilikom gašenja požara kod Zatona.

“Ako kanaderi budu spremni nakon sezone, mislim da nam to neće mnogo pomoći. Tu je niz problema koji se dugo stavljaju pod tepih i koji ukazuju na vojni resor – protupožarna eskadrila je u vojnom sustavu, održavanje u poduzeću koja se vezuje za MORH, a sva poduzeća koja su im bliska loše posluju.

Od vojske je jako teško živjeti, ona je godinama ulagala minimalno. Kada je protupožarna eskadrila dosegla potrebnu brojku – više se nije ulagalo. Ako se neki avion srušio, on bi se nadomjestio, ali nije se ulagalo. Ti avioni stariji su od 20 godina i nagomilavaju se potrebni radovi na njima. U protupožarnu sezonu ušli smo s najmanjim brojem aviona u odnosu na dugo godina”, rekao je Igor Tabak.

Aviona imamo ukupno šest. Do prije koji dan aktivnih je bilo tri, a neki dan je predan još jedan na korištenje – dakle, maksimalno četiri, pojasnio je trenutno stanje analizičar.

“Dva su na remontu. Ako svi dođu na remont, morat će čekati u redu, jer u istom trenutku samo dva mogu ići na remont. Često se preskakalo Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici, pa je zrakoplovstvo samo obavljalo radove koje je trebalo, jer im je bilo jeftinije. Jedan air tractor bio je do nedavno na Zemuniku, ali je oštećen, a nije poslan na remont. To je odgovornost ministra obrane, koji polaže vijence, a ne bavi se svojim poslom. Sustav domovinske sigurnosti jednak je kao i prije koju godinu kada je ministar bio Damir Krstičević, samo se današnji ministar time ne bavi jer ne zna i neće”, kazao je Tabak.

Kada su u pitanju plaće vatrogasaca, za koje se već čulo da ne konkuriraju konobarskim plaćama, Tabak odlučno kaže:

“Koliko treba biti glup da bi se plaću jedne tako važne službe ostavilo na smiješnim razinama koje ne privlače ljude? Koji konobari u trenu kada vam gori birtija? Što će vam konobar na zgarištu? Sav taj naš turizam, sezonska privreda koja državu vadi iz ekonomskih problema ovisi o bazičnoj sigurnosti.

Pa mogli su uštedjeti i vatrogascima ponuditi opći minimalac, možda bi privukli još manje ljudi. Znate koliko vam vatrogasaca treba i ako ih nema dovoljno – plaće treba povećati i to ne od iduće sezone, nego sada. Sada, kako se u kolovozu ne bi ponovno borili s nedostatkom vatrogasaca”, zaključio je Igor Tabak.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter