nakon hakerskog napada 

Osposobljen ključni informatički sustav u Zračnoj luci Split

| Autor: Hina
(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)

(Snimila Ivana Ivanović / Pixsell)


Pomoćnik direktora splitske Zračne luke Pero Bilas izvijestio je u srijedu ujutro da je uspostavljen ključni informatički sustav koji je u ponedjeljak navečer srušen hakerskim napadom, što je izazvalo zastoj u avionskom prometu.

"Tijekom protekle noći je osposobljen ključni informatički sustav za prihvat i otpremu putnika i zrakoplova. Kako se radi o kompleksnom sustavu potrebno je još obaviti ažuriranje svih podataka i završno podešavanje", rekao je Bilas.

Prema današnjem redu letenja u splitskoj zračnoj luci, dodao je, očekuje se približno 80 zrakoplova i 25 tisuća putnika.

Informatički sustav se u ponedjeljak navečer našao na meti hakera zbog čega su otkazni svi letovi čiju su uspostavu brojni putnici čekali u luci.

Bilas je u utorak navečer izvijestio da je tijekom dana ostvareno 70 posto prometa zrakoplova te da stručnjaci i dalje rade na uspostavi informatičke podrške.

Zbog napada zrakoplovi su preusmjeravani u druge zračne luke, a kompanija je donijela odluku da će raditi na tzv. klasični, odnosno stari način.

Stoga je sa svim kompanijama koje su to prihvatile dogovoreno da im šalju liste putnika, da rade kako se nekad radilo, ali i da pokušaju odgovoriti zahtjevnom redu letenja.

Potvrđeno je da iza hakerskog napada stoji hakerska grupa Akira.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u utorak da je hakerski napad na Zračnu luku Split slučaj klasičnog ransomwarea gdje se traži otkupnina za otključavanje podataka te da su službe identificirale međunarodnu skupinu s euroazijskog područja.

Naglasio je da "s kriminalnim skupinama nema pregovora".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter