Devet od deset poziva uputile su žene

Nacionalni pozivni centar za žrtve kriminala djeluje 11 godina: Više od 17.000 građana zatražilo pomoć

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio: Davor Puklavec/Pixsell)

Ilustracija (Snimio: Davor Puklavec/Pixsell)


U 11 godina rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja - 116 006 linije, do danas su zaprimljena 17.844 poziva koji su se najčešće odnosili na nasilje u obitelji, prijetnje, silovanja, krađe, teške tjelesne ozljede i prijevare.

Devet od deset poziva vezanih uz rodno uvjetovano nasilje koji budu upućeni na 116 006 liniju odnosi se na pozive žena, priopćila je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima čiji program Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) u utorak obilježava 11. rođendan.

Pozivi na 116 006 liniju upućeni su iz 10 županija: Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Linija postoji od 2013., anonimna je, besplatna i nacionalno dostupna 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu na hrvatskom i engleskom jeziku, a pruža emocionalnu podršku, pravno i praktično informiranje, te upućuje na organizacije civilnog društva ili institucije.

Iz Udruge podsjećaju da je linija osvojila osam nagrada i priznanja, među kojima su državne nagrade za koordinatoricu volontera i za organizatora volontiranja, nagrada za najboljeg organizatora volontiranja, volonterska nagrada za najbolji primjer dobre prakse uključivanja volontera, Mladi promotori medijacije, Europska nagrada za kvalitetu volontiranja mladih.


Podijeli: Facebook Twiter