ministar obrazovanja

Fuchs tvrdi da Rodni studiji nisu dobili odbijenicu: Poslali su zahtjev na krivu adresu

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs demantirao je u petak medijske napise da su odbili osnivanje Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, istaknuvši da je FFZG napravio proceduralnu pogrešku i zahtjev poslao na krivu adresu.

"Nisu dobili nikakvu odbijenicu, ovi naslovi nisu korektni. Ovo je odgovor: Vaš zahtjev poslali ste na krivu adresu, molimo vas da to što tražite pošaljete na drugu adresu - Agenciji za visoko obrazovanje i znanost", kazao je Fuchs na konferenciji za novinare povodom medijskih napisa da je odbilo upisati Rodne studije.

Ponovio je da je novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti i Zakonom o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti propisano da Ministarstvo novi studij upisuje u Upisnik studijskih programa na temelju dopusnice koju donosi Agencija za znanost i visoko obrazovanje u postupku inicijalne akreditacije studija.

"Oni onda, valjda misleći da još uvijek mogu proći po nekom starom zakonu iako je već prošlo više od šest mjeseci od donošenja novog Zakona pošalju dopis MZO-u u kojem traže da se studij uvrsti na listu studijskih programa", kazao je Fuchs, ističući da su im vrlo brzo odgovorili na to s upozorenjem na proceduralnu pogrešku.

"Odgovor ministarstva, potpisan po ravnateljici Agencije za visoko obrazovanje, ide vrlo brzo, odmah, drugi dan, čini mi se, natrag Sveučilištu. U dopisu se upozorava na proceduralnu grešku jer je sukladno člancima zakona postupak inicijalne akreditacije obavezan za sve studijske programe i upućuje ih da zahtjev za inicijalnu akreditaciju upute Agenciji za visoko obrazovanje i znanost", dodao je ministar.

Na upit kakva je sudbina Rodnih studija, Fuchs je odgovorio da je onakva kako je propisao zakon. "Još uvijek Agencija za znanost i visoko obrazovanje nije od Sveučilišta u Zagrebu zaprimila zahtjev na formularima koji su bili u javnoj raspravi kad je Sveučilište raspravljalo o pokretanju tih novih studija", rekao je.

Ponovio je da on kao ministar ne može niti zabraniti niti odbiti bilo kakav studijski program. "Ja ću o tome razgovarati, razmišljati onog časa kad se završi postupak propisan zakonom", rekao je.

Ništa se od pravila nije promijenilo u međuvremenu, istaknuo je na novinarski upit, napominjući da su pravila potpuno jasna kao i cijela kronologija, ali su bili svjesni da će se dogoditi nekakvo prelazno razdoblje, kao što se ono dešava kod svakog novog zakona.

"Imate nešto što je krenulo po starom ili nije po starom i imate onaj period u kojem se nešto može priznavati, ili ne, tako je bilo i ovom slučaju. Sveučilište je, mislim, imalo sedam studijskih programa za koje je tražilo upis, neki su bili nadopune, neki su bili potpuno novi, koji su bili prošli proceduru Senata još po starom zakonu, i to je uvaženo i iako je stupio u međuvremenom na snagu novi Zakon rečeno je da će se završiti po starom, a ovaj konkretni slučaj ide po novom i to je to", naglasio je.

Oporba lupa, ne dodvoravamo se partnerima

Na kritike oporbe koja je na objave o odbijenici ustvrdila da se radi o  političkoj odluci i da se dodvoravaju partneru i desnim biračima, Fuchs je odgovorio da "oporba lupa kao i inače".

"Oni lupaju, mi se ne dodvoravamo partneru, ne dodvoravamo se nikome nego poštujemo zakonsku proceduru", poručio je ministar.

Kao neistinite je odbacio tvrdnje DP-a  da vlast u ovom slučaju može odlučiti i utjecati na cijelu tu situaciju.

"Cijelo vrijeme inzistiram na poštivanju zakonske procedure. I ništa drugo. Što bi oni htjeli sada? Da ministar potpiše nešto što ne može potpisati. I da jednostavno odobri svojim aktom izvođenje tih studija ili zabranu izvođenja. To uopće je izvan konteksta, izvan priče. Zato što ja nemam tu ovlast", poručio je Fuchs.

Na tumačenja pojedinih zastupnika koji kažu da je cilj rodnih studija da se netko danas deklarira kao muškarac, sutra kao žena, upitao je: "Mislite da to ima veze sa studijem?"

"Mislim da to nema veze jer mislim da netko tko će se deklarirati ovako ili onako ne mora zato studirati", dodao je.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poslali su priopćenje u kojem su odbacili informacije koje su se pojavile u dijelu medija kao netočne te naveli kronologiju događanja.

Tako navode da je Senat Sveučilišta u Zagrebu donio 11. lipnja 2024. Odluku o ustroju i izvedbi novog sveučilišnog diplomskog studijskog programa Rodni studiji (u trajanju od 2 godine) kojeg je predložilo Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zatim je 13. lipnja Sveučilište u Zagrebu dostavilo dokumentaciju za studij Rodni studiji Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih radi upisa u Upisnik studijskih programa sukladno Zakonu koji je prestao važiti 1. siječnja 2023. godine.

Ministarstvo je 14. lipnja 2024. godine pisanim putem obavijestilo Sveučilište u Zagrebu o proceduri pokretanja postupka inicijalne akreditacije studija i uputilo ih na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje., stoji u priopćenju MZOM-a u kojem ponovno objašnjavaju postupak uvođenja novog studija po novom zakonu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter