35. OBLJETNICA OSNUTKA STRANKE

Plenković: HDZ izbornim pobjedama pokazao žilavost, snagu i podršku naroda

| Autor: Hina
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak na svečanosti 35. obljetnice osnutka HDZ-a, kako u ovom dijelu Europe gotovo da nema stranke koja se može usporediti s HDZ-om, istaknuvši da su nedavnim izbornim pobjedama pokazali - žilavost, snagu i da imaju podršku naroda.

Plenković je u izjavi za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog odbora Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" rekao kako su evocirali postignuća stranke u proteklih 35 godina; od neponovljivih dana kada je Franjo Tuđman poveo HDZ i hrvatski narod prema samostalnosti, neovisnosti, slobodi, demokraciji, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja Republike Hrvatske, članstvu u UN-u i zacrtavanju europskog puta Hrvatske, pa do recentnih aktivnosti gdje se taj put međunarodnog pozicioniranja zaokružuje, a Hrvatska jača u svim mogućim aspektima, naglasio je premijer.

Plenković je u prigodnom govoru problematizirao "detuđmanizaciju", politiku i društvene pojavnosti koje su poslije smrti Franje Tuđmana 1999. nastojale  odstranjivati utjecaj političke doktrine prvog predsjednika Republike Hrvatske te ulogu dr. Tuđmana u uspostavi hrvatske države.

Istaknuvši kako su u zadnjih 25 godina bili suočeni sa "silnim naporima" brojnih aktera u hrvatskom društvu, koji su ili nastojali minimizirati Tuđmanovo djelo ili bacati negativno svjetlo na 90-te godine, Plenković je poručio da se tome u HDZ-u sustavno suprotstavljaju.

"Mislim da smo u tome uspjeli i da na određeni način pariramo i onima s lijevog spektra i onima s krajnjeg desnog spektra, koji ili nastoje uvjeriti birače da su oni nekakav izvorni HDZ ili oni drugi, koji praktički negiraju sva njegova postignuća", istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

Veliko postignuće HDZ-a, nakon 35 godina na 35 posto potpore hrvatskog naroda 

Zanimljivim je ocijenio da je HDZ nakon 35 godina postojanja na 35 posto potpore hrvatskog naroda, poručivši kako je to veliko postignuće.

"Malo je političkih stranaka koje su nastale na prekretnici nevjerojatno dinamičnog vremena 1989. godine; vremenu pada Berlinskog zida, rušenja komunističkih i socijalističkih sustava, velike tranzicije koje su nastajale kao krik slobode i demokracije, a da su uspjele opstati tako snažno i utjecajno kao HDZ. Mi pandana u zemljama srednje i istočne Europe gotovo da nemamo", rekao je Plenković.

Zadaće stranke i u sljedećem razdoblju vrlo izazovne

Izborne pobjede u situaciji kada su na sceni svi nastojali da HDZ ne pobijedi, dodao je, pokazuju tu nevjerojatnu žilavost, snagu i podršku koju hrvatski narod i dalje daje HDZ-u.

Dio govora posvetio je mladima pri čemu je istaknuo kako su zadaće HDZ-a u sljedećem razdoblju vrlo izazovne s obzirom na to da živimo u vremenu brzih tehnoloških promjena koji mijenja navike nove generacije, a što zahtijeva prilagodbu stranke kako bi se približila novim političkim generacijama koje se nisu ni rodile u vremenima o kojima se govorilo.

Šeks: Tuđman izniman čovjek, vizionar, strateg koji je znao prepoznati znakove vremena

Predsjednik Nacionalnog odbora  Zajednice utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks na svečanosti je istaknuo kako danas obilježavaju 35 godina osnutka hrvatskog državotvornog pokreta HDZ-a, jedine stranke i jedinog pokreta u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti koji su uspjeli ostvariti čežnje za suverenom i nezavisnom državom. 

Istaknuo je kako je to HDZ-u uspjelo jer je na čelu bio dr. Franjo Tuđman "izniman čovjek, vizionar, strateg, znanstvenik koji je znao prepoznati znakove vremena u takvim geopolitičkim okolnostima".

Kapulica: Osnovali smo stranku koja je brzo postala oslonac narodu

Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica poručio je kako su osnovali stranku koja je brzo postala oslonac narodu, čije su se riječi osluškivale. Dodao je kako HDZ nikada neće izdati svoj hrvatski narod, hrvatsku državu i njezine interese.

U sklopu obilježavanja 35. obljetnice osnutka HDZ-a, izaslanstvo stranke položilo je vijenac kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu u prostoru NK Jaruna, a nakon koje su odigrali tradicionalnu nogometnu utakmicu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater