piše vanesa Begić

Sve pulske pozornice

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Koje su najsugestivnije ljetne kulturne pozornice, izuzev dakako Arene, koju mnogi definiraju najljepšom pozornicom pod vedrim nebom na Jadranu? Pula je prepuna lijepih i zanimljivih spomenika kulture, ali i parkova, plaža, dok je od nekadašnjih kupališta nestao stari sjaj, govori se toliko o obnovi, no sve čeka uvijek neka bolja vremena.

A nerijetko se ističe da su ta toliko spominjana bolja vremena negdje iza nas, negdje u prošlosti, prohujala, nestala, otišla. Kako god i kada je riječ o obnovi, nije to uvijek kod svih primljeno na jednako dobar način, nekada se više žali i teži za starim, autentičnim, za što se veli da je originalno, ljepše, primjerenije nekom podneblju te duhu i dahu nekoga grada, zavičaja.

No, duh vremena neminovno donosi promjene. Od korona 2020. godine naovamo, krenula je manfiestacija Kino u kvartu, gdje je svaki pulski kvart, trg, park postao kino pozornica i gdje su se održavale projekcije. Trg kralja Tomislava pokazao se vrlo dobrom pozornicom za razne manifestacije - od Kina u kvartu, koje je uvijek bilo vrlo dobro posjećeno pa sve do sadržaja za sve generacija poput primjerici u manifestaciji Dani Verude.

A ove godine to je korespondiralo i s nogometnom utakmicom, tako da je sve bilo u još boljem raspoloženju. Mornarički park isto se tako pokazao idealnom pozornicom za raznolika zbivanja, od nastupa učenika glazbenih škola i akademije, plesnih studija, pa sve do kino projekcija i drugog. A park Monte Zaro, već je neko vrijeme idealna pozornica i za zbivanja iz svijeta klasične glazbe, dok je Mornar postao, osim poprište održavanja škola plivanja i vaterpola i pozornica za DJ-eve i njihove programe.

More, šume, spomenici kulture, parkovi, brda i doline. Gdje toga ima? Cijenimo li sve to dovoljno?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter