svjetska tržišta

Većina azijskih burzi prati rast Wall Streeta

| Autor: Hina
Burza/ilustracija (Unsplash)

Burza/ilustracija (Unsplash)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su kineski ulagači i dalje oprezni, unatoč smanjenju kamatnih stopa središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Na kineskim burzama i dalje vlada oprez zbog sporijeg nego što se očekivalo oporavka tamošnjeg gospodarstva, pa ulagače nije ohrabrilo ni jučerašnje neočekivano smanjenje kamatnih stopa kineske središnje banke.

Ostale azijske burze prate, pak, jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones indeks ojačao 0,3 posto, S&P 500 oko 1,1, a Nasdaq 1,6 posto.

Prošloga su tjedna ti indeksi oštro pali, među ostalim, zbog rotacije kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Na tržištu se, naime, učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

No, jučer su dionice mnogih tehnoloških divova nadoknadile dio prošlotjednih gubitaka.

Cijene dionica Alphabeta, Meta Platformsa, Nvidie i Tesle porasle su između 2,2 i 5,1 posto.

„Rast cijena tih dionica više je korekcija nakon prošlotjednog pada nego bilo što drugo”, kaže Jason Pride, strateg u tvrtki Glenmede.

U fokusu ulagača bila je jučer i politička scena, nakon što se u nedjelju predsjednik SAD-a Joe Biden povukao iz utrke za drugi mandat.

Biden je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris za demokratsku predsjedničku kandidatkinju, no pitanje je tko će doista dobiti tu kandidaturu.

Bidenova odluka nije neočekivana, s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje. Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump imao je znatnu prednost u anketama prema Bidenu, no njegova prednost prema Kamali Harris osjetno je manja.

Dolar oslabio, cijene nafte stagniraju

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,32 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 157,35 na 156,80 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0895 dolara.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,06 posto, na 82,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,01 posto, na 78,40 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter