zse

Crobex indeksi snažno porasli drugi tjedan zaredom, dosegnuli rekordne razine

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi snažno porasli drugi tjedan zaredom, pa su dosegnuli rekordne razine, a redovni je promet pritom bio veći nego tjedan dana prije, što se ponajviše zahvaljuje trgovanju dionicama Podravke i Končara.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 2.904 boda, dok je Crobex10 skočio 2,4 posto, na 1.765 bodova.

Oba su indeksa porasla drugi tjedan zaredom i dosegnula rekordne razine.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao Crobexkonstrukt, gotovo 3 posto, a s rastom od 2,2 posto slijedio je Crobexindustrija. Najviše je, pak, pao Crobextransport, gotovo 1 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,9 milijuna eura, oko milijun eura više nego tjedan dana prije.

Uz to, ostvareno je 2,98 milijuna eura blok prometa u transakcijama dionicama Končara, Končara D&ST te povlaštenom dionicom Adris grupe.

Najveći promet u redovnom trgovanju ostvaren je dionicom Podravke, 2,4 milijuna eura, a nakon snažnog skoka tjedan dana prije, cijena joj je skliznula 0,9 posto, na 165,50 eura.

Tako je nastavljeno intenzivno trgovanje tom dionicom, potaknuto tjedan dana prije odlukom Fortenova grupe da će pregovore o prodaji svog poljoprivrednog poslovanja nastaviti samo s Podravkom.

S prometom od 1,4 milijuna eura slijedila je dionica Končara, kojoj je cijena skočila više od 11 posto, na 300 eura.

Među najlikvidnijima bile su i dionice Končara D&ST. Pritom je cijena povlaštene porasla više od 3 posto, na 1.700 eura, a redovne 2,4 posto, na 1.700 eura.

Te su dionice i prije bile vrlo likvidne, no trgovanje njima intenzivirano je nakon što su nedavno Končar i Siemens Energy potpisali ugovor o zajedničkom osnivanju tvrtke pod nazivom Končar - Transformatorski kotlovi.

Promet veći od pola milijuna eura prošloga je tjedna ostvaren s još dvije dionice.

Pritom je cijena Valamar Riviere porasla 2,7 posto, na 5,28 eura, dok je dionica Ericssona Nikole Tesle pojeftinila 0,8 posto, na 192,50 eura.

Među likvidnijima, najviše je prošloga tjedna skočila cijena dionice Instituta IGH, za 35 posto, na 21,20 eura, uz promet od gotovo 270 tisuća.

Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 55 dionica, pri čemu je cijena njih 30 porasla, 18 pala, a sedam stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter