SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer se dio ulagača povlači s tržišta nakon snažnog rasta burzovnih indeksa od početka godine.

Dow Jones indeks skliznuo je 1,29 posto, na 40.665 bodova, dok je S&P 500 pao 0,78 posto, na 5.544 boda, a Nasdaq 0,70 posto, na 17.871 bod.

I jučer je, drugi dan zaredom, pod pritiskom bio sektor proizvođača čipova jer vlada predsjednika Joe Bidena namjerava uvesti nove restrikcije na izvoz čipova u Kinu.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

„Prethodnih dana vidjeli smo rotaciju na tržištu – povlačenje iz tehnološkog sektora, a ulaganje u druge. No, danas je prodaja zahvatila gotovo sve sektore. Čini se da se neki ulagači povlače s tržišta i sklanjaju kapital u gotovinu, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Zbog toga je jučer Dow Jones indeks skliznuo s rekordnih razina, nakon tri dana rasta. Indeks Russell 2000, koji uključuje dionice malih i središnjih kompanija, pao je, pak, drugi dan zaredom, nakon što je u prethodnih pet dana skočio više od 11 posto.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Od 60 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 85 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada očekuju rast zarada u prosjeku za 11 posto na godišnjoj razini, dok su prije desetak dana očekivali rast od oko 10 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 8.204 bodova, a za toliko je porastao i pariški CAC, koji je dosegnuo 7.586 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,45 posto, na 18.354 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter