SVJETSKA TRŽIŠTA

Europske burze pale na kraju tjedna

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u dva tjedna, pa tako prate jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, pa je skliznuo na najnižu razinu u dva tjedna.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,68 posto, na 8.150 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 posto, na 18.237 bodova, a pariški CAC 0,52 posto, na 7.547 bodova.

Tako burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks skliznuo 1,3 posto, dok je S&P 500 izgubio 0,8, a Nasdaq 0,7 posto.

Na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je, drugi dan zaredom, pod pritiskom bio sektor proizvođača čipova jer Bidenova vlada namjerava uvesti nove restrikcije na izvoz čipova u Kinu.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

„Prethodnih dana vidjeli smo rotaciju na tržištu – povlačenje iz tehnološkog sektora, a ulaganje u druge. No, danas je prodaja zahvatila gotovo sve sektore. Čini se da se neki ulagači povlače s tržišta i sklanjaju kapital u gotovinu, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Zbog toga je jučer Dow Jones indeks skliznuo s rekordnih razina, nakon tri dana rasta. Indeks Russell 2000, koji uključuje dionice malih i središnjih kompanija, pao je, pak, drugi dan zaredom, nakon što je u prethodnih pet dana skočio više od 11 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 2,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, dok su cijene cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,8 i 1,8 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijske su burze pred najvećim tjednim gubitkom u više od mjesec dana zbog sporog rasta kineskog gospodarstva i jer je tehnološki sektor pod pritiskom zbog zaoštravanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog nedavnog pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kao i zbog nedoumica hoće li predsjednik Joe Biden moći nastaviti utrku za drugi mandat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter