SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze prate pad Wall Streeta, dolar ojačao

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim su burzama cijene dionica u petak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, pa su na putu najvećeg tjednog gubitka u više od mjesec dana, dok je dolar ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto, pa je na putu tjednog gubitka od oko 2,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,1 posto.

Azijske su burze pred najvećim tjednim gubitkom u više od mjesec dana zbog sporog rasta kineskog gospodarstva i jer je tehnološki sektor pod pritiskom zbog zaoštravanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog nedavnog pokušaja atentata na republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, kao i zbog nedoumica hoće li predsjednik SAD-a Joe Biden moći nastaviti utrku za drugi mandat.

Jutros azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones indeks skliznuo 1,3 posto, dok je S&P 500 izgubio 0,8, a Nasdaq 0,7 posto.

Na najvećoj svjetskoj burzi i jučer je, drugi dan zaredom, pod pritiskom bio sektor proizvođača čipova jer Bidenova vlada namjerava uvesti nove restrikcije na izvoz čipova u Kinu.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

„Prethodnih dana vidjeli smo rotaciju na tržištu – povlačenje iz tehnološkog sektora, a ulaganje u druge. No, danas je prodaja zahvatila gotovo sve sektore. Čini se da se neki ulagači povlače s tržišta i sklanjaju kapital u gotovinu, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci”, objašnjava Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

Zbog toga je jučer Dow Jones indeks skliznuo s rekordnih razina, nakon tri dana rasta. Indeks Russell 2000, koji uključuje dionice malih i središnjih kompanija, pao je, pak, drugi dan zaredom, nakon što je u prethodnih pet dana skočio više od 11 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 155,40 na 157,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0885 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0940 dolara.

Čelnici Europske središnje banke ostavili su na jučerašnjoj sjednici kamate nepromijenjene i nisu najavili nikakve daljnje poteze.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,47 posto, na 84,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,60 posto, na 82,30 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter