Embraer

Brazilski proizvođač zrakoplova preplavljen narudžbama

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Brazilski proizvođač zrakoplova Embraer izvijestio je da je u drugom tromjesečju isporučio gotovo dvostruko više zrakoplova nego na početku godine, istaknuvši val narudžbi pod utjecajem problema u američkom Boeingu i preopterećenih kapaciteta u europskom Airbusu.

Treći proizvođač zrakoplova u svijetu, nakon Airbusa i Boeinga, isporučio je u razdoblju od travnja do lipnja 47 zrakoplova, za 88 posto više nego u prethodna tri mjeseca.

U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje razina isporuka bila je stabilna.

Brojka uključuje 19 isporučenih komercijalnih mlažnjaka, gotovo trostruko više nego u prvom tromjesečju, i 27 poslovnih mlažnjaka, za 50 posto više nego u razdoblju od siječnja do ožujka. Isporučili su i jedan vojni zrakoplov, C-390 Millennium, koji je kupio Portugal, stoji u priopćenju. Još nekoliko europskih zemalja naručilo je C-390 Millenium, ali njihove narudžbe još nisu uračunate, ističu u kompaniji.

Vrijednost knjige narudžbi bila je na kraju lipnja veća za 20 posto nego lani, dosegnuvši najvišu razinu u sedam godina, od 21,1 milijardu dolara. 

Potražnja za novom generacijom Embraerovih komercijalnih mlažnjaka E2 snažno je porasla budući da avioprijevoznici muku muče s nestašicom većih Airbusovih i Boeingovih zrakoplova. Brazilska kompanija uspjela je pretvoriti i rezervacije u obvezujuće narudžbe.

U cijeloj 2024. godini Embraer planira isporučiti 72 do 80 komercijalnih zrakoplova, u odnosu na prošlogodišnja 64. Zacrtali su i isporuku 125 do 135 poslovnih mlažnjaka, u odnosu na lanjskih 115.

U lipnju izvršni direktor Francisco Gomes Neto rekao je da su uvjereni da će ove godine ostvariti plan o isporuci komercijalnih zrakoplova. U 2024. mogli bi isporučiti do 90 E-Jetova, dodao je.

Embraeru je otvara velika prilika budući da će imati slobodne proizvodne kapacitete od 2026. godine, prije Boeinga i Airbusa. Europski koncern već je prodao sve zrakoplove s jednim prolazom koje planira proizvesti do kraja desetljeća.

Ulagači su pozitivno ocijenili Embraerove prognoze potražnje, pa su njegove dionice u ovoj godini porasle više od 80 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter