SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu Dow Jones porastao, S&P oštro pao

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, dok su S&P 500 i Nasdaq oštro pali zbog pritiska na dionice proizvođača čipova nakon vijesti da vlasti kane uvesti nove restrikcije u trgovini s Kinom.

Dow Jones indeks ojačao je 0,59 posto, na 41.198 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,39 posto, na 5.588 bodova, a Nasdaq 2,77 posto, na 17.996 bodova.

Medijski napisi da vlada predsjednika Joe Bidena namjerava uvesti nove, stroge trgovinske restrikcije protiv Kine izazvali su oštar pad cijena dionice proizvođača čipova.

Indeks tog sektora potonuo je gotovo 7 posto, što je njegov najveći dnevni pad od početka 2020. godine.

Osim toga, nastavljena je rotacija kapitala iz tehnološkog sektora, koji je predvodio po rastu posljednjih godina, u sektore koji bi mogli imati više koristi od smanjenja kamatnih stopa.

Naime, na tržištu se učvrstilo mišljenje da će američka središnja banka u rujnu smanjiti kamatne stope jer inflacijski pritisci popuštaju, dok se rast gospodarstva usporava.

A to podržava rast cijena dionica u sektorima koji su dosad zaostajali.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka u drugom tromjesečju. Uobičajeno, većina njih izvješćuje o većim nego što se očekivalo zaradama.

Jučer je Johnson & Johnson izvijesti o boljim nego što se očekivalo rezultatima, pa je cijena dionice te farmaceutske kompanije znatno porasla.

Kako su porasle cijene dionica još nekoliko kompanija iz sastava Dow Jonesa, taj je indeks jučer treći dan zaredom dosegnuo rekordnu razinu.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 8.187 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,44 posto, na 18.437 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 7.570 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter