dva bloka

Češka povjerila gradnju novih nuklearnih reaktora južnokorejskom KHNP-u

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Češka vlada objavila je u srijedu da će posao gradnje dva nova nuklearna reaktora povjeriti južnokorejskoj kompaniji Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Obvezujuća ponuda južnokorejske tvrtke bila je po vladinoj ocjeni bolja od one francuskog EDF-a.

"Korejska ponuda bila je bolja praktički po svim analiziranim kriterijima", rekao je u srijedu češki premijer Petr Fiala.

U siječnju Prag je od južnokorejske i francuske tvrtke zatražio dopunjene ponude dok američki Westinghouse nije ispunio uvjete.

KHNP će tako graditi dva nova bloka u nuklearnoj elektrani češke energetske tvrtke u državnom vlasništvu ČEZ u Dukovanyju, uz mogućnost gradnje još dva reaktora u elektrani u Temelinu.

Novi reaktor stoji 200 milijardi čeških kruna (7,9 milijardi eura), ako se na istoj lokaciji grade dva, istaknula je vlada.

Prag planira potpisati ugovor s KHNP-om do prvog kvartala sljedeće godine.

Natječaj je proveo ČEZ, ali vlada je imala zadnju riječ zbog nacionalne sigurnosti i troškova, koji su previsoki da bi ih kompanija snosila sama, unatoč visokoj tržišnoj kapitalizaciji, od 18,1 milijardu eura.

Westinghouse je pak nakon objave Praga ustvrdio da južnokorejska tvrtka mora tražiti njegov pristanak za upotrebu tehnologije koju je navela u ponudi za gradnju reaktora u Češkoj.

"Westinghouse zadržava pravo na osporavanje (njezine upotrebe - op. ur.) pred relevantnim nacionalnim i međunarodnim jurisdikcijama", stoji u priopćenju američke tvrtke. 

KHNP nije komentirao Westinghouseovo priopćenje. Na web stranici južnokorejske tvrtke stoji da je "reaktor (APR1000 - op. ur) projektirao KHNP za potrebe izvoza u europske zemlje, uz prilagodbe kako bi se ispunili europski standardi i zahtjevi".

Nuklearna elektrana Krško koristi Westinghouseov lakovodni tlačni reaktor (PWR).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter