Zse

Očekuje se stagnacija Crobexa nakon dva dana znatnog rasta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje živahno trgovanje, kao i prethodnih dana, kada su u fokusu ulagača bile dionice Končara i Podravke, a Crobex bi mogao stagnirati nakon dva dana znatnog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je porastao za 0,64 posto, na 2.883 boda, a Crobex10 za 1,40 posto, na 1.748 bodova.

Među sektorskim indeksima najviše je, za 0,81 posto, porastao indeks industrijskog sektora. Nasuprot tomu, za više od jedan posto pali su Crobexkonstrukt i Crobextransport.

Redovan promet dionicama iznosio je 2,1 milijun eura, gotovo milijun eura više nego u petak.

Uz to, još je 540 tisuća eura iznosio blok promet povlaštenom dionicom Adris grupe, po cijeni od 60 eura po dionici.

U redovnom je trgovanju povlašteno izdanje Adrisa imalo promet od 98 tisuća eura, uz nepromijenjenu zadnju cijenu od 59,80 eura.

U redovnom trgovanju, najveći je promet imala redovna dionica Končar D&ST-a, 369 tisuća eura, a cijena joj je porasla za 2,41 posto, na 1.700 eura.

Među trgovanijima bila je i povlaštena dionica te kompanije, kojom je ostvaren promet od 135 tisuća eura. Cijena joj je u plusu od 3,03 posto i trgovanje je također zaključila na 1.700 eura.

Još snažniji rast cijene imala je dionica njihove matične kompanije, Končara, za 5,93 posto, na 286 eura, čime je i najveća likvidnija dobitnica. Dionicama Končara protrgovano je za 339 tisuća eura.

Dionicama Podravke ostvaren je, pak, promet od 244 tisuće eura, a cijena im je porasla 1,20 posto, na 169 eura, nedaleko rekordne razine.

Ta je dionica u segmentu promatranja nakon vijesti da je Fortenova grupa izabrala Podravku kao preferiranog kupca njezinog agro poslovanja.

Još su dvije dionice imale promete veće od 100 tisuća eura, pri čemu su obje zabilježile pad cijene - Zagrebačke banke za 1,66 posto, na 17,80 eura, te Ericssona Nikole Tesle, za 1,29 posto, na 191,50 eura.

Nadomak prometu od 100 tisuća eura bila je dionica Spana, koja je i veća likvidnija gubitnica s padom cijene za 3,05 posto, na 50,80 eura.

Na Burzi se jučer trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je cijena njih 13 porasla, 18 pala, a sedam ostala nepromijenjena.

Wall Street porastao, europske burze pale

I na Wall Streetu su cijene dionica jučer porasle. Dow Jones indeks ojačao je 0,53 posto, na rekordnih 40.211 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28, a Nasdaq 0,40 posto.

„Iako je pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa donio neizvjesnost na tržišta, burze u SAD-u su reagirale pozitivno. Naime, tržišni dionici smatraju da jačaju izgledi za pobjedu Trumpa te su predvodnici rasta bile dionice s njim povezanih kompanija, kao i proizvođača oružja i slično. Vjetar u leđa dale su i ohrabrujuće poruke predsjednika Feda Jeromea Powella o posustajanju inflacije”, objašnjava Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,84, a pariški CAC 1,19 posto.

„S naše strane Atlantika sentiment je bio dosta slabiji te su indeksi većinom trgovanje zatvorili u crvenom. Prate se rezultati poslovanja kompanija, ali i nepovoljni podaci iz kineskog gospodarstva, pa su se na udaru našle dionice proizvođača luksuzne robe. Danas se očekuje otvaranje europskih tržišta u crvenom, a investitori se pozicioniraju uoči zasjedanja ESB-a u drugom dijelu tjedna”, zaključuje Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter