SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu novi rekord Dow Jones indeksa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se očekuje smanjenje kamata u rujnu i jer se tržište prilagođava sve izglednijoj pobjedi Donalda Trumpa na predstojećim izborima za predsjednika SAD-a

Dow Jones indeks ojačao je 0,53 posto, na rekordnih 40.211 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 5.631 bod, a Nasdaq 0,40 posto, na 18.472 boda.

Izgledi da će republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump pobijediti na predstojećim izborima porasli su nakon propalog pokušaja atentata na njega u subotu.

Stoga se tržište prilagođava sve izglednijem drugom Trumpovom predsjedničkom mandatu.

Prvi je bio obilježen povećanjem carina na uvozne proizvode, smanjenjem poreza, jačanjem dolara i rastom javnog duga te prinosa na obveznice. Uz to, nove restrikcije po pitanju migranata mogle bi dovesti do manjka radne snage, a time i do rasta plaća, pa i oživljavanja inflacije.

Isto tako, za očekivati je da će Trump ponovno olabaviti restrikcije u mnogim područjima, kako onih vezanih uz od klimatske promjene, tako do onih u vezi trgovanja kriptovalutama.

Pozitivno na tržište utječu, pak, očekivanja da će američka središnja banka smanjiti kamatne stope već u rujnu, s obzirom da gotovo svi posljednji podaci pokazuju da inflacija u SAD-u popušta.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer u Ekonomskom klubu u Washingtonu kako vjeruje da će gospodarstvo izbjeći recesiju, a da inflacija postupno pada prema ciljanoj razini od 2 posto.

„Najvažniji događaj – pokušaj atentata na Trumpa – nije ništa promijenio na tržištu. Nema promjena u procjenama BDP-a, ni u očekivanjima da će Fed smanjiti kamate u rujnu. Uz to, zarade kompanija su iznad očekivanja, stoga su ulagači i dalje optimistični”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,85 posto, na 8.182 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,84 posto, na 18.590 bodova, a pariški CAC 1,19 posto, na 7.632 boda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter