svjetska tržišta

Azijske burze prate rast Wall Streeta, dolar oslabio

| Autor: Hina
Burza (Pexels)

Burza (Pexels)


Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u dvije godine, pa tako prate jučerašnji skok Wall Streeta na nove rekordne razine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1 posto i dosegnuo najvišu razinu u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1 posto, na rekordne razine, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,5 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su novi rekordi na Wall Streetu. Dow Jones indeks ojačao je jučer 1,09 posto, dok je S&P 500 porastao 1,02, a Nasdaq 1,18 posto.

Tako je Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu sedmi, a S&P 500 šesti dan zaredom.

To se ponajviše zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia i Apple.

Pozitivno je na tržište utjecalo i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu u kojemu je kazao da se podaci o inflaciji poboljšavaju, ali da je potreban daljnji napredak po pitanju smanjenja inflacije.

Premda je istaknuo da svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima središnje banke, na tržištu su ojačale špekulacije da će Fed smanjiti kamatne stope već u rujnu.

No, ima li prostora za to, vidjet će se idućih dana. U četvrtak će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u lipnju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula na 3,1 posto na godišnjoj razini, s 3,3 posto mjesec dana prije.

U petak počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Kako se rast burzovnih indeksa od početka godine uglavnom temelji na skoku cijena dionica nekoliko najvećih tehnoloških kompanija, analitičari upozoravaju na moguću korekciju cijena ako poslovni rezultati ne opravdaju tako snažan rast cijena dionica tih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je zarada po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju u prosjeku porasla za 10,1 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,15 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 161,50 na 161,55 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0815 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,79 posto, na 85,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,78 posto, na 82,75 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter